Wielrennen

Roompot krijgt geen wildcard voor Ronde van Italië

Team Roompot Oranje Peloton heeft geen wildcard gekregen voor de Ronde van Italië, die op 6 mei van start gaat in Apeldoorn.

Organisator RCS besloot de wildcards te verstrekken aan de Italiaanse teams Bardiani CSF, Nippo-Vini Fantini en Southeast-Venezuela en het Russische Gazprom-Rusvelo.

De achttien teams uit de World Tour waren al zeker van deelname aan de 99e editie van de Giro d'Italia. Daaronder Lotto-Jumbo en Giant-Alpecin, dat Tom Dumoulin in zal zetten als kopman.

RCS verdeelde maandag ook de wildcards voor de Italiaanse World Tour-koersen Tirreno-Adriatico (9-15 maart) en Milaan-San Remo (19 maart) en ook voor die koersen kreeg Roompot geen uitnodiging.

Eerlijk

"Heel jammer, maar voor ons was al snel duidelijk dat wij slechts een kleine kans hadden op een wildcard", reageert ploegleider Erik Breukink op de website van Roompot.

"Toen wij vorig najaar in Milaan een gesprek hadden met de leiding van RCS Sport was men daar ook eerlijk over. De concurrentie is nu eenmaal groot."

Roompot-aanwinst Pieter Weening schreef in het verleden twee Giro-etappes op zijn naam en droeg in 2011 zelfs enkele dagen de roze leiderstrui.

"Sportief was het natuurlijk een mooie uitdaging geweest en met name Weening had zich, als voormalig drager van de roze trui, graag getoond in de Giro. Wij waren er heel graag bij geweest in eigen land", aldus Breukink.

De bekendste naam bij Bardiani CSF is Stefano Pirazzi, die in 2014 een rit won in de Giro. Bij Nippo-Vini Fantini staat oud-winnaar Damiano Cunego onder contract, terwijl Filippo Pozzato het uithangbord is van Southeast-Venezuela. Gazprom-Rusvelo herbergt geen gevestigde namen.

Contador

In 2015 schreef Alberto Contador de Giro op zijn naam. De 33-jarige Spanjaard focust zich dit seizoen net als Chris Froome en Nairo Quintana op de Tour de France.

Alejandro Valverde kondigde al wel zijn deelname aan en ook oud-winnaar Vincenzo Nibali staat waarschijnlijk aan de start in Apeldoorn.

De Ronde van Italië blijft drie dagen in Nederland. Na de tijdrit van 9,8 kilometer volgen etappes in lijn met aankomst in Nijmegen en Arnhem.

Lees meer over:
Tip de redactie