Wielrennen

Sprinttrein Lotto-Jumbo moet Hofland aan zeker zes zeges helpen

De nieuwe sprinttrein van team Lotto-Jumbo moet Moreno Hofland in het komend wielerseizoen aan minimaal zes overwinningen helpen. De 24-jarige Brabander zou daarmee zijn vijf zeges van 2014 overtreffen.

De sprinttrein zal bestaan uit Maarten Wynants, Mike Teunissen, Timo Roosen en Tom Van Asbroeck, die als 'lead-out' het laatste wagonnetje van de trein vormt.

De ploeg hoopt op deze manier het magere jaar 2015, waarin slechts twee overwinningen op World Tour-niveau werden geboekt, te overtreffen.

Ook voor Hofland zelf was het een problematisch jaar. Mede vanwege gezondheidsproblemen kwam de sprinter tot niet meer dan twee zeges. Hij schreef alleen de tweede etappe van de Ronde van Yorkshire en de derde etappe van de Ster ZLM Toer op zijn naam.

 Hofland gebruikt zijn prestaties van 2015 niet als vergelijkingsmateriaal.

"Het afgelopen jaar had ik wel een 'oké' seizoen, maar niet super. Ik ben gevallen in Hamburg en heb daardoor het hele najaar lopen sukkelen. Dat heeft de glans van mijn seizoen afgehaald. Ik hoop nu het hele jaar een constant niveau te gaan halen."

Relaxed

Het Brabantse sprinttalent denkt dat de verwachtingen bij Lotto-Jumbo vorig seizoen te hoog waren. "Vorig jaar knalden de doelen het dak uit. Ik ben juist graag lekker down to earth en relaxed. Ik kan wel zeggen dat ik tien overwinningen wil, maar je moet natuurlijk wel reëel zijn. Zes overwinningen is al een aardig hoog aantal, dat zou ik echt supermooi vinden."

Hofland verwacht dit jaar aan de zeventig à tachtig koersdagen te komen. Hoe zijn programma eruit zal zien, weet de winnaar van een etappe in Parijs-Nice van 2014 niet. In elk geval rijdt hij komende maand in Qatar zijn eerste koers en zal hij daarna in de meeste voorjaarswedstrijden in actie komen.

"Dan gaan we volle bak voor de sprinttrein. In april evalueren we hoe dat gegaan is en kijken we of het reëel is om naar de Tour te gaan. Dat zou natuurlijk 'supercool' zijn. Als ik de Tour niet rijd, ga ik naar de Vuelta."

Topsprinter

Ploegleider Nico Verhoeven van Lotto-Jumbo stelt dat Hofland vorig seizoen niet goed genoeg door zijn ploeggenoten werd afgezet en daarom tot slechts twee overwinningen kwam.

"De waardes die Moreno in een sprint haalt zijn vergelijkbaar met die van een topsprinter. Bij ons was het vaak zo dat we Moreno afzetten in het wiel van een andere sprinter, maar dan had hij vaak al twee sprints gereden."

"Dan was de massasprint al zijn derde sprint en lagen zijn waardes lager dan wat ze kunnen zijn. Op die manier word je zesde of zevende, of in het beste geval een keer tweede of derde, maar dan win je niet. Dat is nu de uitdaging, dat de eindsprint zijn eerste sprint wordt."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie