Wielrennen

Gesink richt pijlen in 2016 op winnen van grote koers

De Tour de France en de olympische wegrit in Rio de Janeiro staan met rood omcirkeld zijn agenda, maar het grootste doel van Robert Gesink is 2016 is om een grote koers op zijn naam te schrijven.

"Mijn zesde plaats in de Tour de France van vorig jaar was super en heeft me echt een enorme 'vertrouwensboost' gegeven. Het vertelde me ook dat als ik mijn doelen iets anders leg, dat er nog andere mooie dingen in zitten", zegt Gesink.

De Achterhoeker heeft een paar mooie overwinningen op zijn erelijst staan, zoals een rit in de Ronde van Zwitserland, de GP van Québec, de GP van Montréal en de eindzege in de Ronde van Californië, maar een grote klassieker of een etappe in een grote ronde ontbreken nog.

"Dit is mijn tiende jaar als beroepsrenner, ik ben nu 29 en zit dus in mijn sterkste jaren. Ik heb daarom gekeken naar wat ik nog een keer zou willen bereiken in het wielrennen en ik wil heel graag een keer een grote koers winnen, daar doe je het uiteindelijk voor."

Tour

Gesink maakte in 2015 indruk in de Ronde van Frankrijk, nadat hij een aantal moeilijke jaren had gekend met veel fysieke problemen. Hij zal in juli wederom aan de start staan van de Tour, maar zijn focus zou daar weleens wat anders kunnen zijn dan vorig jaar.

"Ik heb erover nagedacht wat ik kan doen om mijn kansen te vergroten om koersen te winnen. Dat kan door veel meer het initiatief te nemen in plaats van te volgen in ritten met aankomsten bergop, zoals ik vorig jaar in de Tour heb gedaan. Maar dat moet je natuurlijk wel het niveau hebben om dat te kunnen."

"Dat kan door niet een heel jaar tegen de top aan te zitten, er een aantal momenten bewust níét bij te zitten, zodat je op een ander moment net iets frisser en dus beter bent dan anderen."

Ritzeges

Gesink benadrukte daarom vrijdag bij de presentatie van zijn ploeg Lotto-Jumbo dat het een reële mogelijkheid is dat hij in de Tour niet voor het klassement rijdt, zodat hij volledig voor ritzeges kan gaan. In dat geval zal Wilco Kelderman de absolute kopman zijn van de Nederlandse formatie.

"Het zal best lastig voor me zijn als ik niet voor het klassement ga rijden, want dat zit zo in mijn systeem ingeprent. Het zal heel raar zijn om bewust een klassement te laten lopen, maar een Tourrit winnen is wat ik het liefst nog een keer wil bereiken."

Gesink zal naar eigen zeggen hoe dan ook "met een duidelijk idee" aan de Ronde van Frankrijk beginnen. "De komende twee, drie maanden gaan uitwijzen welke keuze we gaan maken", legt technisch directeur Nico Verhoeven uit. "Nu weten we het nog niet precies, want we hebben nog geen wedstrijd gereden en we weten niet wat het niveau van Robert en Wilco zal zijn."

Klassiekers

Gesink, die deze winter is geëmigreerd naar het Spaanse Girona, zal zijn seizoen tussen 17 en 21 februari beginnen in de Ronde van de Algarve om daarna via de Ronde van Catalonië en de Ronde van Baskenland voor het eerst sinds 2012 te starten in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik.

"Het is al weer een tijdje geleden dat ik me erop gefocust hebt, maar ik probeer dit seizoen ook echt goed te zijn in de klassiekers", doelt Gesink op de grote eendagskoersen die half april op het programma staan.

Vorig jaar viel zijn voorjaar nog bijna volledig in het water door zorgen in de privésfeer en knieklachten. "Ik heb een veel fijnere winter gehad dan vorig jaar en daardoor is er nu ook wat meer mogelijk."

"Ik ga min of meer een klassiek programma rijden, waarbij mijn eerste piek pas vanaf de Ronde van Catalonië en de Ronde van Baskenland ligt. Dat moet ervoor zorgen dat ik in de Tour en in Rio nog wat frisser ben."

Lees meer over:
Tip de redactie