Wielrennen

Kruijswijk gaat voor top drie en ritzege in Giro d'Italia

Steven Kruijswijk gaat als kopman van Lotto-Jumbo voor een ritzege en de top drie in het klassement in de Giro d'Italia, die op 6 mei van start gaat in Apeldoorn.

De 28-jarige Brabander eindigde vorig seizoen nog als zevende in de Ronde van Italië.

"Er zijn nog zes plaatsen te winnen ten opzichte van vorig seizoen, maar de top drie is echt mijn ambitie. Ik heb laten zien dat ik op een aanvallende manier voor het klassement kan gaan en dat wil ik ook dit jaar doen", aldus Kruijswijk vrijdag bij de presentatie van zijn ploeg in Den Bosch.

"Je kunt natuurlijk niet onbezonnen in de aanval gaan als je voor je klassement rijdt, maar ik zal zeker proberen om een rit te winnen."

Kruijswijk put veel vertrouwen uit zijn plaats in de top tien in de Ronde van Italië van vorig jaar.

"Als ik zie dat ik vorig jaar in de laatste week van de Giro bij de vijf beste klimmers hoorde en de koers kon kleuren, dan is dat voor mij een teken dat ik dicht tegen die top vijf zit. Vorig jaar ging het alleen al in de eerste week mis waardoor ik veel tijd verloor."

Bezetting

Volgens de klassementsrenner van Lotto-Jumbo zal de bezetting van de Giro van dit jaar sterker zijn dan die van vorig jaar.

"Maar wij nemen een sterke ploeg mee en dat geeft me vertrouwen dat ik daar voor het klassement kan gaan. Onze nieuwe renner Primoz Roglic is een goede klimmer en ook Enrico Battaglin gaat de Giro waarschijnlijk rijden."

"Met ook Martijn Keizer en Maarten Tjallingii hebben we allemaal sterke jongens die me kunnen ondersteunen.”

Populariteit

Kruijswijk kent het gevoel om in een grote ronde in eigen land te starten. Vorig jaar beleefde hij in Utrecht de ‘Grand Depart’ van de Tour de France. Dat de Giro dit jaar in Apeldoorn start, vindt de klimmer vooral een mooie bijkomstigheid.

"Dat is natuurlijk mooi, omdat de Nederlandse renners dan extra aandacht krijgen, maar ik wilde sowieso al de Giro rijden. Die ronde ligt me gewoon heel goed."

"Je merkt ook dat de populariteit onder de renners groter is geworden. Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali hebben al aangegeven de Giro te willen rijden en dat zijn natuurlijk geen kleine mannen. Het is niet meer het ondergeschoven kindje, zoals vijftien jaar geleden het geval was."

Tour

Kruijswijk heeft bewust gekozen voor een seizoen zonder Tour de France, dit in tegenstelling tot vorig seizoen. "Vorig jaar wilde ik mijn goede vorm uit de Giro gelijk meenemen naar de Tour, maar dan heb je bijna geen tijd meer om te trainen."

"Je bent dan vooral bezig met rusten en herstellen van de Giro en ik heb gemerkt dat ik daardoor mijn niveau niet haalde in de Tour. Het is jammer dat je op zo’n moment weet dat je beter kunt, maar het niet laat zien."

Als vervanging voor de Tour gaat Kruijswijk als kopman deelnemen aan de Ronde van Spanje, die van 20 augustus tot en met 11 september verreden wordt.

Tip de redactie