Wielrennen

Gesink en Kelderman verkiezen Tour boven Giro

Robert Gesink en Wilco Kelderman nemen dit jaar opnieuw deel aan de Tour de France. Beide klassementsrenners van Lotto-Jumbo laten de Ronde van Italië, die op 6 mei begint in Apeldoorn, links liggen.

De 29-jarige Gesink, die vorig jaar zesde werd in de Tour, weet nog niet of hij inzet op een goede notering in het klassement.

"Ik wil vooral voor ritten gaan", meldde de klimmer bij de ploegpresentatie in Den Bosch. "Het is een grote droom om een keer een etappe in een grote ronde op mijn naam te schrijven."

De Achterhoeker hield daarbij wel een slag om de arm, want Lotto-Jumbo zal op basis van de resultaten in de komende maanden bepalen of Gesink of Wilco Kelderman de kopman zal zijn in Frankrijk.

De 24-jarige Kelderman speelde in 2015 geen rol van betekenis in het klassement van de Tour nadat hij in de beginfase ten val kwam. Mogelijk fungeert de tijdrijder dit seizoen dus als absolute kopman in de Ronde van Frankrijk.

"Ik denk dat ik Wilco Kelderman heel goed zou kunnen ondersteunen in de Tour, daar heb ik geen probleem mee", blikte Gesink alvast vooruit op dat perspectief. "Ik kan prima met Wilco door één deur."

Donderdag maakte Tom Dumoulin bij de presentatie van Giant-Alpecin bekend dat hij de Giro d'Italia rijdt. Over een Tourdeelname wordt pas op het laatste moment besloten.

Olympische Spelen

Gesink ziet de olympisch wegrit in Rio de Janeiro ook als een groot doel. Het is daardoor nog onduidelijk of hij zal starten in de Ronde van Spanje (die twee weken na de wegwedstrijd op de Spelen start) en wat zijn focus daar zou zijn.

"Ik ga iets rustiger aan beginnen dit jaar. Vorig jaar was dat noodgedwongen zo, maar dat is me goed bevallen. Mijn eerste piek ligt daardoor bij de klassiekers", doelde Gesink op de Waalse Pijl, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.

In voorbereiding op die eendagskoersen start de Achterhoeker in de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland.

Kelderman

Kelderman zal net als Gesink niet deelnemen aan de Giro d'Italia, waardoor de Tour de France zijn belangrijkste doel is. De Gelderlander ziet zichzelf wel als kopman acteren in Frankrijk.

"De Tour van vorig jaar verliep niet zoals ik had verwacht, mede door de valpartijen. Ik had in 2014 een heel goed jaar en ben er vorig jaar daarom misschien iets te enthousiast ingegaan. Je wilt steeds beter worden, maar daarin ben ik wellicht wat over de grens gegaan", liet de tijdrijder weten.

"Ik heb daar zeker van geleerd en wil de lijn naar boven dit jaar weer inzetten. In de toekomst ambieer ik zeker het kopmanschap. Mijn rug was mijn zwakke punt in de Tour en dat heb ik deze winter goed aangepakt."

Keldermans eerste grote doel van het jaar is Parijs-Nice in maart. Verder rijdt hij tot de Tour de Ruta del Sol, de Waalse Pijl, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitersland.

Kruijswijk

Steven Kruijswijk gaat wél van start in de Ronde van Italië, de koers waarin hij afgelopen seizoen na een zeer sterke slotweek als zevende finishte.

"Ik ben tevreden over het afgelopen jaar, maar het kan beter. Ik was vorig jaar zevende in de Giro, dus ik heb nog zes plaatsen te winnen. De top drie is mijn ambitie", zei de Brabander, die tevens zijn wens uitsprak om voor een ritzege te gaan.

Kruijswijk (28) slaat in tegenstelling tot afgelopen seizoen de Tour over. "Ik kies voor de Giro en de Vuelta, zodat ik me op die twee rondes uitgebreid kan voorbereiden."

Tip de redactie