Tom Dumoulin richt zich komend voorjaar bij de Giro d'Italia in eerste instantie niet op het rijden van een goed klassement.

"In de Giro worden de tijdritten het doel en komt de focus niet op het klassement te liggen. Althans, dat is nu de insteek", zei Dumoulin donderdag bij de presentatie van zijn ploeg Giant-Alpecin in Berlijn.

De 25-jarige Limburger verkiest de Giro boven het rijden van de Ronde van Spanje, waarin hij vorig jaar zesde werd in het eindklassement.

"De Vuelta heeft geleerd dat ik in de toekomst hoge ogen kan gooien in een klassement van een grote ronde, maar daar wachten we nog een jaar mee."

Olympische tijdrit

De verwachting is dat Dumoulin dit jaar ook de Tour de France laat schieten. "Het wordt waarschijnlijk geen Tour, nee. Al blijft het afwachten hoe ik uit de Giro kom. Het alternatief is een hoogtestage en de Ronde van Polen. Het is gebleken dat ik op zo'n stage goed reageer."

Naast de Giro staat 2016 voor de Nederlander vooral in het teken van de olympische tijdrit in Rio de Janeiro.

Dumoulin geldt daar als een van de kanshebbers voor goud, ook omdat het 54 kilometer lange parcours hem op het lijf geschreven lijkt. "Met een minder geschikt parcours hadden we het misschien anders gepland."

De tijdrit in Rio wordt op 10 augustus verreden. De Giro start op 6 mei met een tijdrit van 9,8 kilometer door Apeldoorn.