Tom Dumoulin neemt dit jaar deel aan de Ronde van Italië, die op vrijdag 6 mei van start gaat in Apeldoorn. Dat heeft de Limburger donderdag bevestigd tijdens de presentatie van zijn ploeg Giant-Alpecin in Berlijn.

Pas op het laatste moment beslist de 25-jarige renner van Giant-Alpecin of hij in juli meedoet aan de Tour de France.

Dumoulins grootste doel komend seizoen is de individuele tijdrit op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Deze wordt op 10 augustus verreden, ruim twee weken na de laatste etappe in de Tour.

"Ik had een superseizoen, maar nog niet alles liep zoals ik wenste", zei Dumoulin donderdag bij de presentatie van zijn ploeg. De Limburger moet het in de Giro doen zonder de steun van zijn nieuwe ploeggenoot Laurens ten Dam. De van Lotto-Jumbo overgekomen klimmer richt zich op de Tour de France.

Tijdritten

De Giro begint met een individuele tijdrit van 9,8 kilometer, waardoor er voor specialist Dumoulin meteen kansen liggen op de roze leiderstrui. Etappe twee en drie finishen in respectievelijk Nijmegen en Arnhem. Verderop in de ronde zijn er nog twee tijdritten, waarvan één van liefst veertig kilometer.

Dumoulin hoeft het in de Giro in elk geval niet op te nemen tegen tweevoudig winnaar Alberto Contador, die zich volledig concentreert op de Tour de France. Ook Nairo Quintana en Chris Froome laten de Ronde van Italië links liggen.

Alejandro Valverde heeft wél zijn komst naar de Giro aangekondigd en ook Vincenzo Nibali meldt zich op 6 mei waarschijnlijk aan de start.

Ronde van Spanje

Afgelopen seizoen legde Dumoulin beslag op de zesde plaats in de Ronde van Spanje nadat hij pas op de voorlaatste dag de eerste plek in het klassement verloor.

In de Tour moest de Limburger al op de derde dag de strijd staken na een zware valpartij. Warren Barguil was toen de kopman van Giant-Alpecin en de Fransman zal ook dit jaar van start gaan in Frankrijk. Ten Dam wil in de Tour een goede steun zijn voor de 24-jarige Barguil.

"Ik hoop jongens als Warren aan mooie successen te helpen. Ik heb een goede winter gehad en ben voor het eerst sinds jaren niet ziek geweest", aldus Ten Dam. 

De 35-jarige routinier begint zijn seizoen in Parijs-Nice. Hij gaat voorlopig trainen in de Verenigde Staten. Na de Ardenner klassiekers keert hij daar terug, onder meer om mee te doen aan de Ronde van Californië.