Michael Boogerd hield er de laatste maanden steeds minder rekening mee nog geschorst te worden voor zijn dopinggebruik.

"De afgelopen drie jaar waren een grote wirwar voor mij. Ik wist dat er nog iets stond te gebeuren, want ik heb doping gebruikt, dus dan kun je een straf verwachten. Maar wanneer wist ik niet. Ik begon er steeds minder rekening mee te houden", aldus Boogerd tegenover NRC.

Boogerd kreeg vlak voor Kerst te horen dat hij door de internationale wielrenunie UCI voor twee jaar geschorst werd als gevolg van het overtreden van de anti-dopingregels tijdens zijn loopbaan als beroepswielrenner.

De schorsing betekent dat de 43-jarige Boogerd twee jaar niet actief mag zijn in het wielrennen of een andere sport. Hij moet daardoor zijn functie als ploegleider van Roompot neerleggen.

Boogerd vroeg de UCI om zijn schorsing pas woensdag bekend te maken. "Mijn dochtertje was laatst jarig en dat wilde ik graag 'smooth' laten verlopen."

"In die dagen kwam er wel een soort berusting over me heen. Maar naarmate deze dag dichterbij kwam en er nieuws begon rond te zingen, begon ik wel te beseffen wat ik vanaf vandaag allemaal niet meer mag doen."

Triest

Boogerd, die in 2013 bekende doping te hebben gebruikt, besloot de schorsing niet aan te vechten. Zijn uitslagen van 2005 tot en met 2007, waaronder de Nederlandse titel op de weg die hij in 2006 behaalde, worden geschrapt.

"Nu voel ik me eigenlijk vooral triest. Ik moet me nog een beetje verdiepen in de gevolgen, eerlijk gezegd. In ieder geval mag ik niet meer bij de ploeg aanwezig zijn."

Boogerd baalt dat het zo lang heeft moeten duren voordat de UCI met een uitspraak kwam. "Ik zocht via de Nederlandse wielerbond contact met Brian Cookson, de baas, maar ik ben nooit verder gekomen dan zijn secretaresse. Ik heb de verschillende instanties zelfs gevraagd een tuchtzaak tegen me te starten, zodat ik er vanaf zou zijn. Dat is nooit gebeurd."