De UCI heeft Roompot-ploegleider Michael Boogerd alsnog voor twee jaar geschorst als gevolg van het overtreden van de anti-dopingregels tijdens zijn loopbaan als beroepswielrenner.

De schorsing betekent dat de 43-jarige Boogerd twee jaar niet actief mag zijn in de wielersport of in andere takken van sport. Hij moet zijn functie als ploegleider van Roompot neerleggen.

Daarnaast worden zijn uitslagen in alle koersen van 2005 tot en met 2007 geschrapt. Hij raakt daardoor zijn Nederlandse titel op de weg van 2006 kwijt.

De tweevoudig ritwinnaar in de Tour de France (1996 en 2002) boekte verder geen grote zeges in de jaren 2005 tot en met 2007. 

Dat waren tevens de laatste drie jaar van zijn loopbaan. In 2013 bekende hij doping te hebben gebruikt tijdens zijn loopbaan.

Verantwoordelijkheid

In een eerste reactie op zijn schorsing zegt Boogerd niet in beroep te gaan tegen de schorsing. "Dat is omdat ik net als tijdens mijn vrijwillige openlijke bekentenis op 6 maart 2013 de verantwoordelijkheid draag en de consequenties aanvaard voor beslissingen die ik zelf in het verleden heb genomen", aldus Boogerd.

Via zijn management laat Boogerd weten dat hij het betreurt dat het zo lang geduurd heeft sinds zijn bekentenis alvorens hij deze schorsing opgelegd heeft gekregen.

De geboren Hagenaar begon vorig jaar bij de nieuwe ploeg Roompot. De Nederlandse formatie beschikt niet over een World Tour-licentie, waardoor het niet automatisch mag deelnemen aan grote rondes als de Tour de France. Als pro-continentale ploeg heeft Roompot een wilcard nodig.

Grote waarde

Roompot-manager Michael Zijlaard baalt van de beslissing van de UCI. "Als mede-initiatiefnemer van ons project was Michael van zeer grote waarde in het begeleiden van jonge Nederlandse renners, die zo hun droom waar konden maken", aldus Zijlaard. 

"Dat blijft ook het uitgangspunt van ons team. In het afgelopen jaar heeft hij als ploegleider van Roompot veel energie gestoken in het leren van die talenten wat het is om, in deze gelukkig andere tijd, beroepsrenner te zijn." 

"Zijn negatieve ervaringen uit het verleden zijn daarbij juist een motivatie geweest om onze renners hun sport met passie en overtuiging schoon te laten beleven."