Mark Cavendish heeft zijn pijlen voor het komende wielerseizoen gericht op de Tour de France, de Olympische Spelen én de WK wielrennen.

"Het is een behoorlijk druk jaar", blikte de 30-jarige sprinter dinsdag op een persconferentie van zijn nieuwe Zuid-Afrikaanse ploeg Team Dimension Data (voorheen MTN-Qhubeka) vooruit.

De Brit, die na drie jaar afscheid nam van Etixx-QuickStep  legt de lat hoog en heeft zichzelf ten doel gesteld om de gele trui te dragen in Frankrijk, goud te winnen op het omnium op de olympische baan en zijn tweede regenboogtrui te veroveren bij de WK in Qatar.

Cavendish is er bovendien van overtuigd dat het niet onmogelijk is om hoge ogen te gooien op meerdere grote evenementen. "Ik heb het al eerder gedaan", doelde de hij op 2011, toen hij het puntenklassement in de Tour won en wereldkampioen op de weg werd.

"Ik denk dat ik het opnieuw voor elkaar kan krijgen. Alle voorwaarden zijn in elk geval aanwezig."

Record

Vorig jaar kende Cavendish niet zo'n heel sterk jaar met alleen een aansprekende overwinning in de voorjaarsklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne en slechts één keer ritwinst in de Tour de France.

In totaal boekte hij echter al 26 etappezeges in de Ronde van Frankrijk en daarmee nadert hij de nummer twee Bernard Hinault (28) op de eeuwige ranglijst. Eddy Merckx staat eerste met 34 zeges.

"Maar als ik eerlijk ben dan is het geen doel om van me om Hinault dit jaar al in te halen", zei Cavendish. "Ooit werd ik uitgelachen als ik maar twee of drie zeges pakte in de Tour, maar de tijd dat een renner zes of zeven keer een etappe kon winnen is voorbij."