Wielrennen

'Voormalig UCI-baas Verbruggen wist van dopinggebruik Armstrong'

Hein Verbruggen, oud-voorzitter van de internationale wielerunie UCI, is jarenlang op de hoogte geweest van het grootschalige dopinggebruik van Lance Armstrong.

Dat zegt Dick Pound, in die jaren de hoogste baas van het wereldadopingagentschap WADA, tegen De Telegraaf. De Nederlandse bestuurder zou de Amerikaanse renner gedekt hebben.

"Armstrong is een van de schandelijkste bedriegers die de sport heeft voortgebracht", zegt Pound. "Geen sportman die zichzelf beter kon verkopen dan hij. Hij is het prototype van de lepe sportman die het systeem keer op keer heeft kunnen bedonderen."

"Hoe? Eenvoudig, omdat hij omzichtig werd beschermd door de UCI. Hij gold als het wereldwijde uithangbord van het wielrennen. Zijn imago moest ten koste van alles worden beschermd. Gelukkig bleek ook hij uiteindelijk niet onaantastbaar."

Relatie

Pound verwijt de Nederlander dat hij Armstrong te veel heeft beschermd. "Verbruggen heeft voor mij zeker van het bedrog geweten. Geen enkele twijfel mogelijk."

"Al is me nooit exact duidelijk geworden hoe nauw de relatie precies was die hij met Armstrong onderhield. Voor mij is het evenwel duidelijk dat Armstrong met alle denkbare middelen beschermd diende te worden."

Verbruggen kreeg drie jaar geleden al het verwijt dat hij Armstrong te veel zou hebben geholpen.

Tip de redactie