Baanwielrennen

Theo Bos legt ook beslag op sprinttitel bij NK baanwielrennen

Theo Bos heeft dinsdag beslag gelegd op de Nederlandse titel op de sprint. De vijfvoudig wereldkampioen was in de finale te sterk voor Roy van den Berg.

Bos, de laatste jaren voornamelijk actief op de weg, besliste beide races in zijn voordeel. De Gelderlander won maandag ook al goud op de kilometer tijdrit.

Maandag maakte Bos bekend dat hij zijn zinnen heeft gezet op de baanwedstrijden van de Oympische Spelen van Rio de Janeiro.

Hij rekende in de halve finale van de sprint gedecideerd af met Jeffrey Hoogland, die het brons moest laten aan Matthijs Büchli.

Wereldbeker

Bos keert op 16 januari in Hongkong terug in het wereldbekercircuit, waar hij de Nederlandse ploeg op de teamsprint vormt met Büchli en Roy van den Berg.

Bos en Van den Berg krijgen tijdens de wereldbeker in Hongkong een mogelijkheid om zich weer in de topsportselectie van de Nederlandse wielerbond te fietsen. Ze hebben dan kans om aan de WK of Olympische Spelen te mogen deelnemen.

"De mannen krijgen in Hongkong de kans om te bewijzen dat ze het drietal Hoogland, Hugo Haak en Nils van 't Hoenderdaal, die dit jaar de Europese titel op de teamsprint veroverden, kunnen versterken", verklaarde bondscoach René Wolf. "Haak, Hoogland en Van 't Hoenderdaal komen al het hele seizoen in actie en krijgen bij deze wedstrijd rust."

Door het ontbreken van UCI-punten mogen Bos en Van den Berg in Hongkong niet op andere onderdelen starten.

Van Riessen

Bij de vrouwen ging de sprinttitel naar Laurine van Riessen, die beide duels won in de finale tegen Elis Ligtlee. Kyra Lamberink en Haleigh Dolman kregen na een fotofinish allebei een bronzen plak.

Dylan van Baarle en Yoeri Havik prolongeerden hun Nederlandse titel op de puntenkoers. Het duo was oppermachtig in het sportpaleis van Alkmaar.

De winnaars pakten 32 punten. Jesper Asselman en Nick Stopler moesten genoegen nemen met zilver en 21 punten. De achttien punten van Jorn Buning en Dylan van Zijl waren goed voor brons.

Wild

Kirsten Wild veroverde de nationale titel op de individuele achtervolging. In de finale versloeg ze Amy Pieters op de wielerbaan van Alkmaar.

Wild pakte al vroeg bijna een seconde voorsprong op Pieters en bouwde die marge heel langzaam uit. Uiteindelijk noteerde ze 3.41,312 tegen de 3.42,641 van Pieters. Wild nam daarmee revanche voor maandag, toen ze op de scratch werd verslagen door Pieters.

Judith Bloem pakte het brons in een rechtstreeks duel met Marjolein van 't Geloof. Bloem klokte een tijd van 3.50,313 en was daarmee ruim vier seconden sneller dan de 3.54,750 van Van 't Geloof.

Tip de redactie