Mathieu van der Poel heeft zondag een dag na zijn wereldbekerzege in Heusden-Zolder ook de veldrit in Diegem gewonnen.

De Nederlander was in de superprestige in het Belgische dorp Kevin Pauwels en Lars van der Haar te snel af in de laatste ronde. Daarmee was een kopie van het podium van zaterdag een feit.

Van der Poel plaatste ook al de eerste serieuze aanval in de openingsfase, maar werd teruggehaald. Daarna sloeg klassementsleider Wout Van Aert een gaatje, maar ook zijn poging werd geneutraliseerd.

Met nog ruim twee ronden te gaan gingen Van der Poel en Pauwels ervandoor, terwijl Van Aert te kampen kreeg met een kapotte derailleur en een stuk van het parcours lopend moest afleggen.

Voorsprong

Van der Haar, die met Van Aert achtervolgde, sloot wel aan. Ook Tom Meeusen kwam nog even terug uit de achtergrond, maar hij kon niet mee met de drie sterke koplopers

Het drietal vocht daarna om de zege, die Van der Poel in de laatste kilometer voor zich opeiste. De 20-jarige wereldkampioen pakte na een gewiekste reactie voor een bocht een kleine voorsprong in een modderige strook, spurtte als snelste een trap op en gaf zijn marge vervolgens niet meer weg in de laatste meters naar de streep.

Van Aert hield wel de leiding in het klassement, maar leverde veel terrein in op Pauwels (80 om 77 punten).

Geluk

Van der Poel keerde halverwege november pas terug in het veldrijden na een knieblessure en staat in het klassement ver achter, hoewel hij vorige week ook al de sterkste in de wereldbekerwedstrijd in Namen was.

Toch was Van der Poel achteraf nog kritisch op zichzelf. Hij merkte dat hij niet weg kon blijven als hij een versnelling plaatste en dus kwam het aan op de slotfase.

"Dat ging op de limiet", zei hij over zijn actie voor de bocht, waarbij hij Pauwels voorbij stak. "Ik had daar heel veel geluk mee, want daarna kwam die modder en ik weet niet of het dan was gelukt. Kevin was enorm sterk vandaag."