Luca Paolini heeft bekend dat hij afgelopen zomer cocaïne heeft gebruikt. De Italiaan, die ook jarenlang verslaafd was aan slaappillen, testte tijdens de Tour de France positief op ​cocaïne en werd uit de koers gezet.

De positieve dopingtest van de 38-jarige Paolini vond op 10 juli plaats na de kasseienetappe van de Tour de France en sindsdien kwam hij niet meer in actie. Volgens de renner van Katoesja schudde zijn positieve test hem wakker.

"Ik was verslaafd aan slaappillen, het was erg zielig. Ik besefte me al snel dat het geen incident was. Cocaïne opende mij de ogen en realiseerde me hoe het was om afhankelijk te zijn van slaappillen", zegt Paolini in een openhartig interview met La Gazzetta dello Sport.

"Ik voel mij dankzij de positieve test eindelijk weer mens. Als dit de prijs is die ik moet betalen om mij weer goed te voelen als persoon, dan ben ik meer dan bereid om het te accepteren."

De Italiaan nam in 2004, na de dood van zijn broer, voor het eerst slaappillen omdat hij worstelde met slaapproblemen. "Het echte probleem is het leven van dag tot dag, grote en kleine problemen en dit alles draagt bij aan de sport, spanning en stress. Mentaal beïnvloedt het je erg."

Depressie

"Het begon allemaal met slaappillen, maar daar raakte ik aan verslaafd. Ik kocht ze met normaal recept: het is niet verboden. Het was nooit genoeg. Het verandert je stemming, het slaapritme en wanneer je wakker wordt. En als je stopt, raak je in een depressie. Ik heb geprobeerd te stoppen, maar het was een zware strijd. Ik kreeg paniekaanvallen en was angstig", vervolgt Paolini.

"Voor mij was het gebruik van cocaïne onvermijdelijk. Ik heb het bijna gedaan zonder ervan bewust te zijn. Ik kan mijzelf niet vergeven. Ik ben een man, een vader, een toonaangevende sportman. Ik had veel jongens als voorbeeld, maar ik heb gefaald voor een generatie die in mij geloofde. Dat doet pijn."

Door zijn bekentenis is de kans groot dat Paolini door de UCI geschorst wordt. Dat zou waarschijnlijk het einde van zijn carrière betekenen, maar de ervaren Italiaan is zich daar van bewust. "Ik doe mijn verhaal nu, zodat andere mensen niet dezelfde fout maken."

De geboren Milanees maakte ooit naam als superknecht van Paolo Bettini. Paolini werd in 2004 derde op de WK en won in dat jaar ook de Brabantse Pijl. Hij won zowel in de Ronde van Italië als in de Ronde van Spanje een etappe.