Mathieu van der Poel heeft zaterdag in Heusden-Zolder zijn tweede overwinning op rij in de wereldbeker geboekt. De Nederlander reed vlak voor het ingaan van de slotronde met succes weg bij zijn medevluchters, de Belg Kevin Pauwels en landgenoot Lars van der Haar. 

Pauwels eindigde als tweede voor Van der Haar, die in de slotfase een lekke band kreeg.

Van der Poel won vorige week ook de wereldbekerwedstrijd in Namen. Op hetzelfde parcours in Heusden-Zolder verdedigt hij eind januari zijn wereldtitel.

De overwinning gaf hem veel vertrouwen voor de WK. ''Ik denk dat dit parcours mij wel ligt. De zege zegt op zich niets, want het kan er over vijf weken heel anders bij liggen. Maar ik ben wel tevreden over hoe het is gegaan vandaag.''

Hij nam al in het begin van de wedstrijd het initiatief. Hij kreeg Van der Haar met zich mee en ook Pauwels kon nog bij dit tweetal aansluiten. Van der Poel probeerde twee ronden voor het einde al weg te rijden, maar dat lukte niet. Toen Van der Haar een lekke band kreeg, greep hij zijn kans. ''Lars was vandaag wel sterker dan ik. Maar ik zag dat hij lek reed en toen pakte ik mijn kans.''

In het algemeen klassement klom Van der Poel naar de tiende plaats. Wout van Aert gaat ondanks zijn achtste plaats in Heusden-Zolder nog aan de leiding. Sven Nys, die zaterdag als tiende eindigde, volgt op 29 punten. Van der Haar staat derde.

Boom

Lars Boom maakte in Heusden-Zolder na een afwezigheid van jaren zijn rentree in een veldrit. De oud-wereldkampioen kon geen rol van betekenis spelen en eindigde als 43e. Boom kampte nog met de naweeën van een griep, waardoor hij de Scheldecross en de wedstrijd in Namen moest laten schieten.

''Ik heb echt afgezien vandaag", zei Boom, die mikte op een plaats in de top tien, na afloop. ''Mijn rug deed pijn en ik voelde me nooit goed op de fiets. Ik voelde me nooit fit, het ging gewoon heel hard. Ik had op zich wel een goede start, maar daarna ging het alleen maar slechter. Ik kon nooit echt een tempo vastpakken, zelfs niet op de weg. Het liep gewoon niet lekker."

Boom vervolgt zijn korte crosswinter met een optreden dinsdag in Loenhout en op 2 januari in het Friese Surhuisterveen ''Op dit moment kijk ik niet echt uit naar die twee wedstrijden. Ik ben ontgoocheld'', zei hij zaterdag.

''Dat kan ook niet anders. Ik finish op ruim zeven minuten en word bijna gedubbeld. Dat is niet fijn. Het is niet dat ik af wilde stappen, maar leuk is anders. Ik wilde hier crossen en goed trainen, een uur intensief bezig zijn. Dat moet ik meenemen uit deze wedstrijd. Ik hoop dat het in die andere twee veldritten beter gaat.''