Wielrennen

UCI-baas Cookson wil geen oorlog met Tour-organisator

De internationale wielerorganisatie UCI wil in gesprek blijven met Tour-organisator ASO, maar die moet zich wel aan de regels houden.

"Met orde en diplomatie kunnen we eruit komen. Maar ik vraag me af of de ASO wel goed heeft nagedacht over deze move", zegt UCI-baas Brian Cookson in gesprek met de Britse krant The Guardian.

De ASO brak vorige week min of meer met de UCI. De organisator van onder meer de Tour de France, de Vuelta, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Nice stapte uit de WorldTour en gaf aan de wedstrijden op de lagere Hors Catégorie-kalender (HC) te willen zetten.

Daardoor zou de ASO zelf het deelnemersveld mogen samenstellen van de koersen die zij organiseert.

"Hebben ze wel gekeken naar de regels? De maximumlengte voor HC-koersen is tweehonderd kilometer. Dus gaan ze Parijs-Roubaix of de langere Tour-etappes inkorten? Ze kunnen niet zomaar shoppen in de regels als ze onderdeel van de sport willen zijn", aldus Cookson.

"Ik wil geen oorlog met de ASO, maar als ze deel willen uitmaken van de ontwikkeling van het wielrennen, dan moet ze nadenken over hun plaats in de sport."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie