Lars Boom maakt komende zomer niet zijn opwachting in de Tour de France. De Nederlander geeft wel acte de présence in de Vuelta a España namens Astana.

"Die past goed bij de voorbereiding op de wereldkampioenschappen in Qatar", zegt de eenmalig Touretappewinnaar dinsdag tegen De Telegraaf.

Boom had vanwege de proloog in Nederland ook graag aan de start gestaan van de Giro d'Italia. "Maar de ploeg van Astana voor die drie weken durende koers zat al bomvol", aldus de 29-jarige Brabander.

Aanstaande zaterdag maakt Boom op tweede kerstdag zijn rentree in het veldrijden tijdens de wereldbekerrit in Heusden-Zolder. De wereldkampioen van 2008 nam in 2009 voor het laatst deel aan de wereldbekercross.

Tour Down Under

Het wegseizoen begint voor de kasseienspecialist op 15 januari met de Tour Down Under, waarna hij op 31 januari meedoet aan het WK veldrijden. Het wielervoorjaar staat voor Boom in het teken van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

In de aanloop naar de klassiekers rijdt hij onder meer de Ronde van Dubai, de Ronde van Qatar, Parijs-Nice, de E3-Prijs Harelbeke en de Driedaagse De Panne.

Boom won in 2014 de vijfde Touretappe door als eerste aan te komen in de zware kasseienrit naar Arenberg. Dat betekende de eerste Nederlandse ritzege sinds die van Pieter Weening in 2005.