De Ronde van Frankrijk gaat in 2017 van start in Duitsland. De Tourorgansatie heeft gekozen voor Düsseldorf als plaats voor het Grand Départ.

Dat meldt de organisatie dinsdag op Twitter. Vorige maand stemde een krappe meerderheid van de gemeenteraad al in met de plannen van burgemeester Thomas Geisel om Tourstart naar Düsseldorf te halen.

Tourbaas Christian Prudhomme liet zich in oktober bij de presentatie van het etappeschema voor de komende Ronde van Frankrijk al ontvallen dat Düsseldorf de grootste kanshebber was op de Tourstart van 2017. "Het zal de wielersport in Duitsland een nieuwe impuls geven", zei hij toen.

Londen was ook lange tijd in de race voor de Tourstart in 2017, maar de Britse hoofdstad haakte in september af omdat de organsatie financieel niet verantwoord zou zijn.

Afgelopen zomer ging de Tour van start in Utrecht en komend jaar is het de beurt aan de Franse plaats Mont Saint-Michel.

Vierde keer

Het wordt in 2017 de 22e keer in de historie dat de ronde buiten Frankrijk begint. Duitsland was drie keer eerder het land van de Tourstart.

West-Berlijn was in 1987 de laatste Duitse stad die het Grand Départ organiseerde. In 1980, de ronde die Joop Zoetemelk won, fungeerde Frankfurt am Main als startplaats en in 1965 werd de Tour op gang geschoten in Keulen.

Düsseldorf ligt op slechts 50 kilometer van de Nederlandse grens. De stad heeft ruim 600.000 inwoners. De details over het Grand Départ in Düsseldorf worden op 14 januari bekendgemaakt.