UCI-voorzitter Brian Cookson blijft steggelen met Nederlander Hein Verbruggen over diens rol als erevoorzitter bij de internationale wielrenunie.

De twee leven al langere tijd in onmin naar aanleiding van bevindingen in het eerder dit jaar gepubliceerde CIRC-rapport.

Daarin kwam naar voren dat Verbruggen in zijn tijd als UCI-voorzitter Lance Armstrong te vaak in bescherming heeft genomen. Cookson vroeg hem vervolgens meermaals om af te treden als erevoorzitter.

Maandag zei Verbruggen aan te blijven na een akkoord met Cookson. "Meneer Cookson zal me definitief niet meer vragen om af te treden als erevoorzitter. Hij heeft beloofd dat hij die vraag niet meer in het openbaar of privé zal stellen", zei de 73-jarige Nederlander op de website Insidethegames.biz.

Later op de dag ontkende de 64-jarige Cookson in een statement op Twitter echter een compromis met Verbruggen, al erkende hij wel dat er in eerste instantie een goed gesprek had plaatsgevonden.

"Ik heb afgelopen zomer inderdaad een ontmoeting met Hein Verbruggen gehad. We kwamen daarbij tot een vertrouwelijk akkoord, waarbij we onder meer hebben afgesproken dat hij ermee zou stoppen om zijn invloed te gebruiken om de UCI te bekritiseren en in de problemen te brengen."

Volgens Cookson is die overeenkomst echter al weer verleden tijd door het schenden van de afspraken. "Sindsdien is Verbruggen zijn beloften nooit nagekomen, waardoor ik de overeenkomst als ongeldig beschouw."

40.000 euro

Bij de eerder gesloten overeenkomst zou Cookson tevens een bedrag van zo'n 40.000 euro hebben betaald aan Verbruggen, maar de Brit ontkent dat. "Sinds ik voorzitter ben, heb ik ik meneer Verbruggen nog nooit betaald."

Cookson gaf eerder dit jaar de onafhankelijke hervormingscommissie CIRC opdracht de dopingproblematiek in het wielrennen te onderzoeken. Daarbij kwam de dubieuze rol van Verbruggen aan het licht.

Daardoor vond Cookson dat Verbruggen moest aftreden als erevoorzitter. Verbruggen was het daar niet mee eens en begon een rechtszaak.