Tinkoff Bank stopt na 2016 met de sponsoring van wielerploeg Tinkoff-Saxo. Eigenaar Oleg Tinkov maakte zaterdag ook bekend dat hij zijn team volgend jaar gaat verkopen.

"Alle contracten zijn rond voor 2016, maar dat zal het laatste seizoen in de sport zijn voor Tinkoff Bank en mezelf", zegt Tinkov in een interview met Cyclingnews.

"Er zijn twee belangrijke redenen voor mijn beslissing. Ik hoop dat de mensen die begrijpen en dan gaan nadenken over waarom het professionele wielrennen een man heeft verloren die er meer dan 60 miljoen euro in heeft gestoken en van de sport houdt."

Volgens Tinkov (47) heeft zijn bank de gestelde doelen op het gebied van marketing de afgelopen vijf jaar gehaald en hebben zijn werknemers hem geadviseerd te stoppen met de sponsoring van het wielerteam.

"Dat is de logische, zakelijke kant van mijn beslissing. De andere kant is ingewikkelder en meer persoonlijk. Ik heb besloten te stoppen met de sponsoring van het team en het team te verkopen omdat niemand mij wil helpen het verdienmodel te veranderen."

"In de laatste twee, drie jaar heb ik geprobeerd te vechten tegen de UCI en de ASO, ik heb geprobeerd meer tv-inkomsten te genereren, geld te verdienen met ticketverkoop en merchandising, maar niemand steunde mij en wilde dit gevecht met mij aangaan", aldus Tinkov.

Don Quichot

"Gedurende 2015 voelde ik mij regelmatig Don Quichot. Ik heb geprobeerd de directeuren, de renners en de staf te redden van henzelf door de neuzen dezelfde kant op te laten wijzen, door andere inkomstenbronnen te zoeken en de dingen voor iedereen te verbeteren. Het zou de sport duurzamer maken. Maar als niemand zich zorgen maakt over de toekomst van de sport, waarom zou ik me dan wel zorgen maken?"

Eerder liet Saxo Bank al weten na dit seizoen te stoppen met de sponsoring van de wielerploeg. Daardoor zal de ploeg volgend jaar waarschijnlijk verder gaan onder de naam 'Tinkoff'.

Voor Tinkoff-Saxo rijden onder anderen meervoudig grote ronde-winnaar Alberto Contador en wereldkampioen Peter Sagan.