De internationale wielrenunie UCI heeft dinsdag na een tweedaagse conferentie in Barcelona nieuwe hervormingsplannen voor de World Tour gepresenteerd.

In de nieuwe plannen blijft toch plaats voor achttien ploegen op het hoogste niveau. In een eerder voorstel pleitte de UCI voor zestien teams, maar daar was de instantie van koersorganisatoren (AIOCC) het niet mee eens.

Licenties zullen worden verstrekt op basis van ethische, financiële, administratieve en organisatorische criteria.

Daarnaast wordt er een nieuwe werkgroep gevormd. In deze organisatie zitten vertegenwoordigers van de UCI, de AIOCC, de belangenvereniging van profteams (AIGCP) en een vertegenwoordiger namens de wielrenners.

Het doel van de werkgroep is om de samenwerking met belangenorganisaties te verbeteren en de Professional Cycling Council (PCC) te adviseren.

De nieuwe plannen gaan pas vanaf 2017 in en gelden voor drie jaar.

Acht renners

Maandag liet Tourbaas Christian Prudhomme voorafgaand aan de conferentie in Barcelona weten te streven naar een aantal van acht renners per ploeg tijdens de grote rondes. Nu zijn dat er nog negen.

De UCI pleitte daar eerder ook voor, maar meldt dinsdag niets over het aantal renners per ploeg in de Tour de France, Vuelta a España en Giro d'Italia.

Prudhomme vond de veiligheid de belangrijkste reden om het aantal renners per ploeg terug te brengen. Daarnaast hoopte hij dat de koers meer 'open' wordt als er minder renners per ploeg deelnemen.