Mathieu van der Poel heeft zaterdag door materiaalpech naast de zege gegrepen in de veldrit in het Belgische Essen.

De wereldkampioen reed in de slotfase solo aan de leiding toen zijn versnellingsapparaat blokkeerde.

De Belgen Sven Nys en Wout Van Aert passeerden Van der Poel, die zeker een halve minuut verloor door het incident. Van Aert reed vervolgens naar de zege, voor Nys en Michael Vanthourenhout. Van der Poel werd uiteindelijk achtste.

De Nederlander maakte eind vorige maand zijn rentree nadat hij door blessureleed de beginfase van het seizoen moest missen.

Bij zijn comeback werd hij twee weken geleden meteen derde in de wereldbekercross van Koksijde, vorige week in Hamme was hij vijfde.

De veldrit in Essen was er één in het kader van de Bpost Bank-trofee. Van Aert leidt nog steeds de dans in dit klassement.

Modder

Van der Poel begreep niet wat hem was overkomen. ''Ik trapte door iets heen en wist meteen dat het over was. Ik denk dat die derailleur daar nog in de modder ligt. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.''

Het gebeurde op een strook waar veel renners van de fiets gingen, wellicht zette hij te veel kracht op de pedalen. ''Het is een keuze maar als het kan blijf ik altijd liever op de fiets zitten.''

Bij de vrouwen was er een tweede plaats voor de Nederlandse Thalita de Jong. Ze moest alleen de Belgische Sanne Cant voor zich dulden.