Wereldkampioen Mathieu van der Poel is zondag in Koksijde derde geworden bij zijn rentree na drie maanden blessureleed. Sven Nys won de derde wereldbekerwedstrijd veldrijden.

Nys reed het grootste deel van de koers op kop met Wout Van Aert en de 39-jarige Belg troefde zijn achttien jaar jongere landgenoot af in de sprint.

Van der Poel probeerde in de beginfase van de cross door het natte en zware zand het tempo te maken, maar Van Aert nam het initiatief al snel over. Nys, die zaterdag bij de GP van Hasselt zijn eerste zege in meer dan een jaar boekte, sloot al snel aan bij de koploper.

Achter het Belgische duo verloor Van der Poel snel terrein. De Nederlander herstelde zich knap in het tweede deel van de cross en reed nog naar het podium. Europees kampioen Lars van der Haar, een maand geleden de beste in Valkenburg, eindigde als vierde.

Van Aert won de eerste wereldbekercross van dit seizoen in Las Vegas en blijft na drie ronden de leider in de strijd om de wereldbeker. Van der Haar zakte naar de derde plaats.

Wereldbeker veldrijden Koksijde in beeld

Val

De 20-jarige Van der Poel is sinds vier weken weer in volledig training nadat hij bij een val in augustus bij de Tour de l'Avenir een knieblessure opliep. Daar werd de Brabander begin oktober aan geopereerd, nadat rust het probleem niet oploste.

Van der Poel, die zich in februari in het Tsjechische Tabor tot de jongste wereldkampioen ooit kroonde in het veldrijden, sprak na afloop van een "geslaagde comeback". Hij bekende dat hij zich bij de start niet kon beheersen en te gretig was. "Ik kon me niet bedwingen. Na de eerste twee ronden moest ik even op adem komen."

De Nederlander vond toch nog een tweede adem. "Ik deed het bewust even rustiger aan, herstelde goed en daarna ben ik weer mijn eigen tempo gaan rijden. Vrij snel zat ik weer in derde positie.''

Nys is bezig aan zijn laatste seizoen en vierde zijn vijftigste wereldbekerzege uit zijn lange loopbaan. Hij reageerde uitgelaten: "Dat ik het in mijn laatste jaar, tegen de beste renners van de wereld in zo'n zware race nog kan afmaken, daar zijn eigenlijk geen woorden voor.''

Vrouwen

Bij de vrouwen finishte Sophie de Boer als vijfde in Koksijde.De Nederlandse moest op het duinenparcours aan de Belgische kust meer dan een minuut toegeven op de Belgische winnares Sanne Cant, die door haar zege ook de leiding neemt in de tussenstand van de strijd om de wereldbeker.

Europees kampioene Cant sloeg in de eerste ronde een gat met haar concurrenten en had op de eindstreep een voorsprong van twaalf seconden op de Britse Niki Harris, die vanaf 1 januari gaat rijden voor de Nederlandse ploeg Boels-Dolmans. De Amerikaanse Katherine Compton maakte het podium compleet.