Fabian Cancellara zet na afloop van het naderende wielerseizoen definitief een punt achter zijn professionele carrière.

"Dat is het juiste moment om mijn loopbaan te beëindigen", laat de Zwitserse olympische tijdritkampioen van 2008 dinsdag weten.

De ploeggenoot van Bauke Mollema stelt dat fietsen niet zijn leven beheerst. "Het is slechts een deel van mijn leven", verklaart de ervaren renner, die wellicht zelfs niet tot het einde van het seizoen doorrijdt.

De 34-jarige Cancellara, die eerder al zinspeelde op een afscheid in 2016, heeft een teleurstellend wielerjaar achter de rug.

De klassiekerspecialist van Trek brak in de E3 Harelbeke twee ruggenwervels, waardoor hij zijn favoriete koersen moest missen. In de Tour de France kwam de viervoudig wereldkampioen tijdrijden als geletruidrager ten val, waarbij hij opnieuw enkele ruggenwervels brak.

Cancellara wilde vervolgens de Vuelta a España gebruiken om aan zijn vorm te werken, maar stapte daar al snel af wegens ziekte. Daarna liet hij de WK in Richmond schieten.

Palmares

Naast olympisch goud en vier wereldtitels legde de Zwitser ook beslag op de winst in onder meer Parijs-Roubaix (drie keer), de Ronde van Vlaanderen (drie keer), Milaan-San Remo, de Ronde van Zwitserland en de Tirreno-Adriatico.

In de Tour de France kwam Cancellara liefst acht keer als snelste over de eindstreep, in de Vuelta kroonde hij zich drie keer tot etappewinnaar.