Astana maakt ook in 2016 deel uit van de World Tour, zo heeft de licentiecommissie van de internationale wielerunie UCI besloten. Dit garandeert startrecht in alle belangrijke koersen, waaronder de klassiekers en de grote rondes.

De Kazakse equipe, waar onder anderen Lieuwe Westra en Lars Boom onder contract staan, heeft volgens de commissie voldoende antidopingmaatregelen genomen.

De UCI dreigde Astana begin dit jaar de licentie te ontnemen nadat een aantal renners van de ploeg positief testte op doping.

Een afdeling van de Universiteit van Lausanne (ISSUL) onderzocht gedurende vier maanden het antidopingbeleid en concludeerde dat Astana zijn zaken op orde heeft. Op basis daarvan heeft de licentiecommissie de licentie verstrekt.

"Astana heeft veel verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de situatie in december 2014", meldt de ISSUL in een verklaring. "Zo is onder meer de communicatie tussen de verschillende onderdelen van het team erop vooruit gegaan."

Lotto-Jumbo

Ook Lotto-Jumbo en Giant-Alpecin, sinds dit jaar actief op een Duitse licentie, zijn al zeker van verlenging van de World Tour-status.

De UCI heeft de aanvragen van zeven teams nog in behandeling: Cannondale, Etixx-Quick-Step, Lampre-Merida, Lotto Soudal, Katoesja, Tinkoff en Dimension Data, de opvolger van MTN-Qhubeka, dat afgelopen seizoen nog actief was in de Pro Continental Tour, het tweede niveau.

Met onder anderen Mark Cavendish wil Dimension Data verzekerd zijn van startrecht in de grote koersen.

"Hopelijk voldoen ze aan alle criteria om toe te treden tot de World Tour", vertelde UCI-voorzitter Brian Cookson afgelopen weekeinde.

Zeker van World Tour in 2016:
AG2R, Astana, BMC, FDJ, IAM Cycling, Movistar, Orica GreenEdge, Giant-Alpecin, Lotto-Jumbo, Team Sky en Trek

Aanvragen nog in behandeling:
Dimension Data, Cannondale, Etixx-Quick-Step, Lampre-Merida, Lotto Soudal, Katoesja en Tinkoff