Lars van der Haar heeft zich zaterdag tot de eerste Europees kampioen veldrijden gekroond. De Nederlander hield in het Brabantse Huijbergen de Belg Wouter van Aert net achter zich.

Van der Haar sloeg in de laatste ronde een gaatje met Van Aert en bleef de topfavoriet in de slotmeters voor. Het brons ging naar de de Belg Kevin Pauwels.

Voor het eerst werd zaterdag het Europees kampioenschap veldrijden voor eliterenners gehouden. Tot dusver werd het EK alleen georganiseerd voor junioren, beloften en vrouwen.

De Fransman Clement Venturini nam vanaf de start het initiatief en kreeg steun van de Belgen Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. De kopgroep werd snel bijgehaald door de groep met de favorieten. Vanthourenhout en Sweeck wisten het tempo van de topfavorieten Van Aert en Van der Haar nog het langste te volgen, maar vanaf de vierde ronde ontwikkelde zich de voorspelde tweestrijd tussen de Belg en de Nederlander.

Van der Haar wist de aanvallen van zijn concurrent te pareren, tot in de zesde ronde toen de 21-jarige Belg het verschil maakte op de zanderige loopstroken bergop en een flinke voorsprong nam. Na mechanische problemen bij Van Aert in de volgende ronde knokte de renner uit Woudenberg zich onverwacht terug.

Slippertjes

In de slotronde koos Van der Haar de aanval. Na twee slippertjes van zijn belager nam hij ook een voorsprong. Van Aert kon het gat niet meer dichten, gaf zich gewonnen en eindigde uiteindelijk met achttien seconden verschil als tweede.

Van Aert en Van der Haar domineren het veldritseizoen tot dusver. Van Aert won al acht wedstrijden en Van der Haar drie. De Nederlandse EK-winnaar reageerde na afloop opgetogen. ''Ik was vooraf echt nerveus. Ik heb vandaag echt alles gegeven. Het doet me heel veel’’, zei hij tegen Omroep Brabant.

Kaptheijns

Maud Kaptheijns moest bij het EK voor beloften genoegen nemen met zilver. Ze kwam zaterdag in Huijbergen ruim een halve minuut later over de finish dan de Belgische Femke Van den Driessche.

De Italiaanse Alice Maria Arzuffi werd derde.

Bij de mannen tot 23 jaar was het podium geheel Belgisch, met Quinten Hermans op de hoogste trede. Hij bleef Daan Hoeyberghs en Eli Iserbyt voor.

Martijn Budding was de beste Nederlander, vijfde op een kleine minuut van de winnaar.

De Jong

De Belgische Sanne Cant prolongeerde in Huijbergen bij de vrouwen haar Europese titel. Cant reed drie ronden voor het einde weg bij haar concurrenten. Haar landgenote Jolien Verschueren eindigde als tweede en de Britse Nikki Harris werd derde.

Beste Nederlandse was Thalita de Jong op de zesde plaats.