Het is nog maar zeer de vraag of er binnen afzienbare tijd een Touretappe in Limburg mag worden georganiseerd.

Dat heeft Christian Prudhomme volgens de regionale zender L1 aan gedeputeerde Ger Koopmans laten weten.

De directeur van de Tourorganisatie is niet te spreken over de rekening die de Nederlandse Wielerunie onlangs naar de ASO stuurde.

De KNWU zou vanwege de Tourstart in Utrecht dit jaar nog zo'n 140.000 euro tegoed hebben van de ASO en is door het uitblijven van die betaling naar de arbitragecommissie van de internationale wielrenunie UCI gestapt.

Limburg leverde begin dit jaar een algemeen bidbook in bij de ASO. De provincie heeft geen specifiek jaar verbonden aan zijn bid. Koopmans vreest nu echter dat de Tourorganisatie Nederland voorlopig zal mijden.

Tom Dumoulin reageerde op Twitter teleurgesteld op het nieuws. "Verdomme. Wat een farce. En wat balen", aldus de inwoner van Maastricht, die onder contract staat bij het Duitse Giant-Alpecin.

KNWU

De KNWU gaf donderdagochtend op de eigen site een toelichting op de arbitragezaak. De ASO was volgens de Nederlandse Wielerunie eind december al op de hoogte van de bijdrage en de hoogte ervan.

"In eerste instantie liet de ASO weten van mening te zijn dat er in hun ogen geen afdracht verschuldigd was. Vervolgens kwam de ASO op dat besluit terug, maar gaf wel aan het bedrag te hoog te vinden", aldus de KNWU.

"Het zou bijzonder zijn dat waar elke Nederlandse organisator zijn afdracht en bijdrage nakomt, dat voor de grootste commerciële wielerorganisator niet zou hoeven gelden c.q. dit bedrag niet of slechts voor een klein gedeelte na onderhandeling wordt betaald."

De bond heeft zich naar eigen zeggen een jaar ingespannen om tot afwikkeling zonder arbitrage te komen. Op 13 augustus heeft de KNWU opnieuw en voor de laatste keer verzocht om betaling, contact of reactie van de ASO.

Prudhomme noemde de factuur van bijna 140.000 euro woensdag "een absurd hoog bedrag dat nergens op gebaseerd is".