Marianne Vos mag vaker en langduriger gaan trainen. De 28-jarige Brabantse heeft na een geslaagde inspanningstest toestemming gekregen om de intensiteit te verhogen.

"Ik mag voorzichtig gaan opbouwen. Vanuit een paar keer per week maximaal twee uur op de fiets zitten, kan ik nu gaan opbouwen naar meer en het herstel afbouwen naar minder. Ik heb een mooie winter voor me'', laat de meervoudig olympisch en wereldkampioene woensdag weten bij Omroep Brabant.

Vos kwam in het afgelopen jaar door verschillende blessures en door verschijnselen van overtraindheid nauwelijks in actie. Haar laatste koers was in mei. "Ik mag het nu met recht zeggen, het gaat echt goed'', sprak ze opgelucht.

Vos verwacht echter niet dat ze dit seizoen nog als veldrijdster actief zal zijn. Het zal waarschijnlijk nog enkele maanden duren voordat ze haar rentree in een wedstrijd kan maken.

"Met een moeten, ga ik weer forceren. Als ik een paar maanden een goede basis heb gelegd, denk ik dat ik goed genoeg ben om in te stromen en mee te draaien. Maar ik weet nog niet wanneer ik goed genoeg ben om aan wedstrijden mee te doen."

De olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro is een belangrijk doel voor volgend jaar. "Ik wil in stappen kijken of ik daar goed genoeg voor kan zijn. Ik moet me ook nog kwalificeren in het voorjaar. Dat wordt nog krap genoeg, maar ik zie voldoende mogelijkheden.''