Tour de France-baas is Christian Prudhomme is negatief verrast door de arbitragezaak die de Nederlandse wielrenbond KNWU onlangs aanspande tegen Tourorganisatie ASO.

De KNWU zou vanwege de Tourstart in Utrecht dit jaar nog zo'n 140.000 euro tegoed hebben van de ASO en is door het uitblijven van die betaling naar de internationale wielrenunie UCI gestapt.

"Vanuit het niets ontvingen wij een factuur van bijna 140.000 euro. Een absurd hoog bedrag dat nergens op gebaseerd is", zegt Prudhomme volgens De Telegraaf.

"Op 24 december 2014 ontvingen wij van de KNWU een kopie van de brief die naar Utrecht was gestuurd. Een maand later kwam deze brief in het Frans vertaald op ons kantoor en op 5 mei een herinnering dat we moesten betalen."

Volgens Prudhomme is het hoogst ongebruikelijk dat er geld word gevraagd voor de organisatie van de start van de Tour. "Enige uitleg hoe de bond aan dit bedrag komt en wat ze hiervoor heeft gedaan ontbreekt. Nooit eerder, niet in Londen, Monaco, Yorkshire of Rotterdam, hebben we van een federatie zo'n rekening ontvangen."

Vier maanden

Bij de KNWU beweert men dat iedereen die in Nederland een wedstrijd organiseert een basisbedrag moet betalen. De bond wacht al vier maanden op het geld.

Inmiddels is de arbitragezaak in behandeling bij de internationale wielrenunie UCI. De uitspraak in het geschil zou eind november plaatsvinden.

Prudhomme betreurt de gang van zaken. "De Tour houdt van Nederland. Kijk eens naar de successen in Rotterdam en Utrecht. Limburg heeft zich nu kandidaat gesteld, maar voorlopig wachten wij de uitspraak van de arbitrage af."

De Tour startte afgelopen zomer met een tijdrit in Utrecht. In de tweede etappe zette het peloton koers naar Neeltje Jans in Zeeland. Chris Froome pakte na drie weken koers de eindzege.