De KNWU steggelt met de Tour de France-organisatie ASO over een geldbedrag en heeft een arbitragezaak aangespannen bij de internationale wielrenunie UCI.

De Nederlandse wielrenunie heeft nog zo'n 140.000 euro tegoed van de ASO naar aanleiding van de Tourstart in Utrecht deze zomer. Dat wordt bevestigd door directeur Huib Kloosterhuis.

"Voor de ASO is dat bedrag kinderspel, maar voor ons is het serieus geld en daarom laten we dit ook niet zomaar gebeuren", aldus het bestuurslid, die daarmee een bericht van de NOS bevestigt.

Volgens Kloosterhuis is het "volstrekt onmogelijk" om afspraken te maken met de ASO. Hij benadrukt dat met de organisatie van de Ronde van Italië, die volgend jaar in Nederland start, wel goede afspraken gemaakt zijn.

De KNWU-directeur is niet bang dat hij de Tourorganisatie tegen zich in het harnas jaagt en een eventuele nieuwe Tourstart in Nederland in de toekomst op het spel zet.

"Als ze zich niet aan de regels wensen te houden, dan komen ze toch lekker niet meer naar Nederland? De Giro en de Vuelta zijn ook heel mooi.''

Vier maanden

Volgens de regels van de KNWU moet iedereen die in Nederland een wedstrijd organiseert een basisbedrag betalen, maar de ASO weigert vooralsnog aan het bedrag te voldoen. De KNWU wacht inmiddels al vier maanden op het geld.

Inmiddels is de arbitragezaak in behandeling bij de internationale wielrenunie UCI. De uitspraak in het geschil zou eind november plaatsvinden.

De Tour startte afgelopen zomer met een tijdrit in Utrecht. In de tweede etappe zette het peloton koers naar Neeltje Jans in Zeeland. Chris Froome pakte na drie weken koers de eindzege.