Chris Froome zal nog voor het eind van dit jaar data vrijgeven over allerlei fysieke tests die hij onderging na de Tour de France.

Dat bevestigde de kopman van Team Sky zaterdag rond zijn deelname aan een criterium in het Japanse Saitama.

"Binnen niet al te lange tijd worden de resultaten bekend", aldus Froome, die de tests medio augustus onderging, in een zomer waarin vooral Franse media hem openlijk in verband brachten met doping vanwege zijn optreden in de Ronde van Frankrijk.

"Ik hoef helemaal niets aan te tonen, daar gaat het niet om. Het gaat om begrip, maar we zullen moeten afwachten hoe het wordt ontvangen", benadrukt de 30-jarige Tourwinnaar in gesprek met Cyclingnews.

Froome erkent dat de verdachtmakingen de Ronde van Frankrijk extra zwaar voor hem maakten. Sommige toeschouwers stelden zich vijandig op jegens de renners van Team Sky; zo kreeg Froome tijdens de veertiende rit urine over zich heen gegooid.

"Ieder mens zou druk hebben gevoeld, ik dus ook. Het is jammer dat de geletruidrager in de Tour met zulke dingen te maken krijgt."

"Als ik iets te verbergen zou hebben, zou mijn hele wereld instorten. Ik heb echter geen lijken in de kast, ik hoef nergens bang voor te zijn."