De in de MPCC verzamelde wielerploegen handhaven het onderling afgesproken startverbod voor renners met een te lage cortisolwaarde.

De beweging voor een geloofwaardige wielersport heeft het wel voor elkaar gekregen dat ploegen voortaan een vervanger mogen oproepen. Dit moet een situatie als met Lars Boom aan het begin van de Tour de France deze zomer voorkomen.

Een te lage cortisolwaarde is voor de internationale wielerunie UCI geen reden een renner te schorsen, maar omdat het kan duiden op ziekte dan wel dopinggebruik, heeft een aantal ploegen onderling afgesproken een renner met lage waarden aan de kant te houden.

De MPCC wilde om die reden Boom in Utrecht uit de Tour weren. Omdat de UCI een vervanger op korte termijn niet accepteerde, gaf zijn ploeg Astana daaraan geen gehoor. Boom stapte na een week ziek af in de Tour en Astana werd uit de beweging gezet.

Lotto-Jumbo had in de Giro d'Italia een vergelijkbare situatie. De Nederlandse ploeg stuurde George Bennett noodgedwongen naar huis vanwege te lage cortisolwaarden, maar achteraf bleek dat te komen door astmamedicatie. Lotto-Jumbo verliet daarom de MPCC.

Stress

De beweging stelt in een communiqué nogmaals dat corticosteroïden prestatiebevorderend werken en dat een te lage cortisolwaarde de gezondheid in gevaar kan brengen in periodes van hoge stress.

Zij wil daarom het aantal controles binnen de aangesloten ploegen uitbreiden en werkt samen met wereldantidopingbureau WADA om tot een gezamenlijk inzicht te komen.

Tramadol

De leden van de MPCC hebben daarnaast ingestemd met het verbieden van Tramadol. De pijnstiller heeft een verdovende werking op de renners en zou één van de oorzaken van de vele valpartijen in het peloton kunnen zijn. Tramatol staat voorlopig alleen nog op een zogenoemde monitorlijst. 

Daarop prijken producten waaronder ook caffeïne waarvan het gebruik in de gaten wordt gehouden. Plotselinge stijgingen zouden kunnen duiden op misbruik, waarop besloten kan worden het gebruik te verbieden.

Nog acht World Tour-teams zijn over in de beweging, met als voorzitter de Nederlander Iwan Spekenbrink.