De Tour de France kent volgend jaar twee individuele tijdritten. De renners moeten ook voor het eerst sinds 2013 weer de Mont Ventoux bedwingen, maar het zwaartepunt van de Ronde van Frankrijk ligt in de Alpen.

Dat bleek uit de presentatie van het parcours dinsdag in Parijs.

De eerste tijdrit, in de dertiende etappe, bevat een heuvelachtig parcours. De afstand tussen Bourg-Saint-Andéol en Vallon-Pont d'Arc bedraagt 37 kilometer.

Een kleine week later is er tussen Sallanche en Megève een klimtijdrit van 17 kilometer.

De voorbije Tour telde slechts 13,7 kilometer individuele tijdritkilometers, die meteen tijdens de openingsdag in Utrecht werden 'opgebruikt'. Wel kende de afgelopen Ronde van Frankrijk een ploegentijdrit, een onderdeel dat in 2016 niet op het programma staat.

De Tour 2016 kent vijf aankomsten bergop, waarvan er vier op een lange, steile col liggen.

Uitstapjes

De Tour maakt gedurende de drie weken dat de koers duurt uitstapjes naar Spanje, Andorra en Zwitserland. In het Alpenland ligt een aankomst in Bern.

De 103e editie van de Tour begint na twee buitenlandse starts op rij weer in Frankrijk. Op zaterdag 2 juli wordt het peloton op gang geschoten nabij de Mont-Saint-Michel, voor een rit in lijn. Vervolgens blijft de karavaan enkele dagen in Normandië.

Al in de vijfde etappe krijgen de favorieten de kans om een speldenprikje uit te delen. De streep is dan getrokken in Le Lioran, een skistation in het Centraal Massief.

De klassementsrenners moeten in het tweede weekeinde echt met de billen bloot, wanneer de passage door de Pyreneeën op het programma staat met onder meer een aankomst op Andorra Arcalis, waar Jan Ullrich in 1997 op overtuigende wijze naar de overwinning reed.

Reus van de Provence

Na enkele overgangsritten ligt de finish van de twaalfde etappe op 14 juli (de Franse feestdag) op de beruchte Mont Ventoux. In 2013 reed het Tourpeloton voor het laatst de ‘Reus van de Provence’ op. Destijds soleerde de latere eindwinnaar Chris Froome naar de zege.

Daags na de Ventoux-etappe volgt de eerste individuele tijdrit. De Tour wordt ongetwijfeld beslist in de Alpen: op de laatste vrijdag en zaterdag staan er zware etappes op het programma, maar eerst is nog een klimtijdrit.

Opvallend is dat verschillende Alpencols nooit eerder op het parcours lagen. De laatste bergetappe eindigt op een col van 7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7. Op deze berg reed Froome tijdens het Criterium du Dauphiné van 2015 de Amerikaan Tejay van Garderen uit de leiderstrui.

De Tour eindigt op 24 juli traditiegetrouw met een vlakke etappe naar Parijs. Dit jaar won Froome de Tour, voor Nairo Quintana en Alejandro Valverde.

Van de top vijf van de voorbije Tour was alleen Froome aanwezig bij de presentatie. Quintana, Vincenzo Nibali, Valverde en Alberto Contador schitterden door afwezigheid.

Etappeschema Tour 2016:

Rit 1 - 2 juli: Mont-Saint-Michel-Sainte-Marie-du-Mont
Rit 2 - 3 juli: Saint-Lô-Cherbourg-Octeville
Rit 3 - 4 juli: Granville-Angers
Rit 4 - 5 juli: Saumur-Limoges
Rit 5 - 6 juli: Limoges-Le Lioran (Aankomst Bergop)
Rit 6 - 7 juli: Arpajon-sur-Cère-Montauban
Rit 7 - 8 juli: L’Isle-Jourdain-Lac de Payolle
Rit 8 - 9 juli: Pau-Bagnères-de-Luchon
Rit 9 - 10 juli: Vielha Val d’Aran-Andorra Arcalis (Aankomst Bergop)
11 juli: Rustdag in Andorra
Rit 10 - 12 juli: Andorra la Vella-Revel
Rit 11 - 13 juli: Carcasonne-Montpellier
Rit 12 - 14 juli: Montpellier-Mont Ventoux (Aankomst Bergop)
Rit 13 - 15 juli: Bourg-Saint-Andéol Vallon-Pont d’Arc (Tijdrit)
Rit 14 - 16 juli: Montélimar-Villars-les-Dombles
Rit 15 - 17 juli: Bourg-en-Bresse-Culoz
Rit 16 - 18 juli: Moirans-en-Montagne-Bern
19 juli: Rustdag in Bern
Rit 17 - 20 juli: Bern-Finhaut-Emosson  (Aankomst Bergop)
Rit 18 - 21 juli: Sallanches-Megève (Tijdrit)
Rit 19 - 22 juli: Albertville-Saint-Gervais Mont Blanc
Rit 20 - 23 juli: Saint-Gervais Mont Blanc-Morzine  (Aankomst Bergop)
Rit 21 - 24 juli: Chantilly-Parijs