Alberto Contador zet eind 2016 wellicht toch nog niet een punt achter zijn carrière, zoals hij eerder wel aankondigde. De 32-jarige Spanjaard sluit een optreden in de Tour de France van 2017 niet uit.

"Het is niet honderd procent zeker dat ik in 2016 voor het laatst de Tour rijd", zegt Contador in de Spaanse krant El Pais op de dag dat het rittenschema van de Ronde van Frankrijk wordt gepresenteerd.

"Stel je voor dat ik val in de Tour... Er is ook een mogelijkheid dat ik een eigen project begin en onder die vlag uitkom in de Ronde van Frankrijk. Mijn verbintenis bij Tinkoff loopt af."

Contador zal de Tour 2016 hoe dan ook niet beleven als een 'afscheidsronde'. "Nee, ik zal geen gevoelens van melancholie hebben, want er is nog geen definitieve beslissing genomen. Het hangt van de omstandigheden af of het mijn laatste Tour wordt."

Na het afgelopen seizoen waarin Contador voor de dubbel Giro/Tour ging (een missie die hij met de Giro-zege en de vijfde plaats in de Tour half voltooide) concentreert de winnaar van zeven grote rondes zich in 2016 in eerste instantie volledig op de Ronde van Frankrijk.

"In de aanloop naar de Tour rijd ik uiteraard enkele voorbereidingskoersen. Het doel is die te winnen. Ik heb een zwaar jaar achter de rug, in psychisch en fysiek opzicht. Tien maanden lang stond alles in het teken van de fiets."

Olympische Spelen

In augustus wil Contador deelnemen aan de Spelen in Rio de Janeiro. "Niet alleen in de wegwedstrijd, maar ook in de tijdrit. In Peking werd ik in 2008 vierde in de tijdrit, na een bijzonder slechte voorbereiding."

De Spanjaard, die in 2009 voor het laatst de Tour won, constateert dat het niveau in het wielrennen flink is toegenomen.

"Sinds 2009 ben ik alleen maar beter geworden, dat wijzen alle data uit. Die van 2014 waren zelfs veel beter dan die van 2009, maar toen kwam ik ten val in de Tour. Het is allemaal veel professioneler geworden."