Kris Boeckmans revalideert thuis na zijn zware val in de Vuelta a España. De Belgische renner van Lotto-Soudal hoopt ooit weer deel uit te kunnen maken van het profpeloton.

"Op een schaal van 10 kom ik van -10, van heel ver dus. Nu sta ik bijna op 0. Fysiek heb ik het gevoel dat ik steeds meer aankan, maar ik mag me niet forceren", laat Boeckmans aan Sporza weten.

"Ik kan al vijf minuten fietsen. Meer zou ook lukken, maar dat doe ik voorlopig nog niet. Ik zal er alles aan doen om weer te kunnen koersen."

Boeckmans kwam eind augustus in de achtste etappe van de Ronde van Spanje hard ten val. Hij liep daarbij zware verwondingen aan zijn gezicht, drie gebroken ribben, een bloeding in zijn long, een hersenschudding en een klaplong op.

De 28-jarige Boeckmans lag daags na zijn val enige tijd in een kunstmatige coma en is uitgebreid geopereerd aan zijn gezicht.

"Ik heb soms nog dat vieze gevoel alsof je naar de tandarts bent geweest. Ik heb geen hoofdpijn, maar voel me wel vermoeid. Zodra ik een lichte druk op mijn hersenen voel, stop ik en ga ik rusten."

Hypnose

Boeckmans kan zich van de val niks meer herinneren. "Blijkbaar kan je die herinnering onder hypnose terugkrijgen, maar daar begin ik niet aan. Wat vaststaat, is dat ik niet in een putje ben gereden voor mijn val."

"Mijn moeder en vriendin zijn vijf dagen na die ongelukkige dag teruggekeerd naar de plek van de val en vertelden dat het een mooie weg is. Ik vermoed dat iemand mijn voorwiel heeft geraakt door een manoeuvre in het peloton."