Tom Dumoulin is in de ogen van Alberto Contador een van de grote favorieten om volgend jaar de Ronde van Italië te winnen.

Dat liet de winnaar van zeven grote rondes maandagavond weten na de presentatie van het routeschema van de Giro 2016.

Met liefst drie individuele tijdritten lijkt het parcours een kolfje naar de hand van de 24-jarige Dumoulin, die afgelopen maand als zesde eindigde in de Ronde van Spanje nadat hij op de een na laatste dag nog in de leiderstrui koerste.

"Ik denk dat deze Giro hem goed ligt vanwege die tijdritten", vertelt Contador aan Cyclingnews. "Als Dumoulin net zo sterk is als in de Vuelta, dan heeft hij een grote kans op de winst. Ook voor een renner als Vincenzo Nibali is het een aantrekkelijk parcours."

Het is nog niet bekend of Dumoulin komend jaar aan de start verschijnt van de Giro, die begint in Apeldoorn. Manager Iwan Spekenbrink van Giant-Alpecin zei onlangs wel dat "een deelname aan de Tour iets minder optimaal lijkt dan een deelname aan de Ronde van Italië."

De olympische tijdrit in Rio de Janeiro is het hoofddoel voor Dumoulin in 2016. 

Contador won dit jaar de Giro. De Spanjaard heeft al uitgesloten zijn titel te verdedigen omdat hij volgend seizoen alle pijlen richt op de Tour de France.