Maarten Tjallingii neemt halverwege volgend jaar afscheid van het wielrennen. De 37-jarige Fries gaat zich dan toeleggen op de coaching.

Dat zei de renner van Lotto-Jumbo maandag op Radio 1 in de Nieuws BV. Zijn ploeg bevestigde het nieuws later op de dag. "Een half jaar nog in het zadel en dan opleidingen volgen om coach te worden'', aldus de knecht uit de Nederlandse wielerploeg.

Tjallingii kan zich naar eigen zeggen goed vinden in het besluit van Lotto-Jumbo om het contract met slechts een half jaar te verlengen. "De gelegenheid deed zich voor op deze manier afscheid te nemen en die heb ik gepakt."

De Leeuwarder wil volgend jaar nog deelnemen aan de Giro d'Italia, die in Nederland start, en is daarna misschien nog te bewonderen op het NK.

Tjallingii werd pas op 27-jarige leeftijd prof. Zijn grootste successen waren de winst van de Ronde van België in 2006 en de derde plaats in Parijs-Roubaix in 2011.

Eigen bedrijfje

Hij heeft een eigen bedrijfje opgezet om de coaching professioneel aan te pakken. Maar voordat het zover is, wil Tjallingii het eerste halfjaar van 2016 laten zien dat hij nog steeds een heel goede wielrenner is.

"Ik heb zin in de wedstrijden waarin ik goed ben, zoals Parijs-Roubaix. Daar ben ik als meesterknecht van waarde voor de ploeg. Het lijkt me ook prachtig om de Giro mee te maken in eigen land. Maar ik heb ook heel veel zin om de coaching op te pakken.''

In die coaching heeft Tjallingii een helder plan voor ogen. "Ik vind het mooi om mensen naar hun doelen toe te laten werken. Ik ben daar een methodiek voor aan het ontwikkelen met een systeem dat voor mij heeft gewerkt in mijn sportcarrière."

"Ik denk dat ik dat kan meenemen in het bedrijfsleven en in de sportwereld. Iedereen kan een coach gebruiken. Niet als keurslijf, maar als leidraad."

Verhoeven

Ploegleider Nico Verhoeven van Lotto-Jumbo ging Tjallingii een mooi afscheid. "Maarten kwam naar ons toe met het voorstel om voor een halfjaar bij te tekenen. Daar moesten wij even over nadenken, maar uiteindelijk zijn we er snel uitgekomen."

"Als dit zijn wens is en hij kan in het eerste halfjaar van waarde voor ons zijn in de belangrijke wedstrijden, is dat voor ons ook een goed scenario. Daarna kan hij de opleiding gaan doen die hij voor ogen heeft."