Vincenzo Nibali heeft zondag de 109e editie van de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De Italiaanse renner van Astana passeerde solo de finish in Como.

De Spanjaard Dani Moreno legde in de 245 kilometer lange koers beslag op de tweede plaats, voor de Fransman Thibaut Pinot. Alejandro Valverde won de sprint om de vierde plek.

In de beginfase van de 'koers van de vallende bladeren' ontstond een kopgroep van elf renners, onder wie de Nederlander Dennis van Winden, Simon Geschke en Stefan Schumacher.

Al op ruim 75 kilometer van de finish, eerder dan in de afgelopen edities van 'Lombardije', plaatsten de kopmannen enkele demarrages.

Onder anderen Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter en de vorige week onttroonde wereldkampioen Michal Kwiatkowski reden op het geaccidenteerde parcours weg van het peloton en vormden een achtervolgend groepje.

Kwiatkowski en Tim Wellens belandden aan de leiding, maar werden gegrepen door een select groepje. Na een chaotische fase met vele wijzigingen in de koerssituatie reden er nog maar acht renners vooraan. De Nederlanders waren op dat moment van het front verdwenen.

Het was Nibali die in een technische afdaling zijn beslissende demarrage plaatste. De renner van Astana hield stand, verwoede pogingen van Pinot en Moreno om hem bij te halen ten spijt.

Grootste zege

Voor Nibali betekent het op de valreep zijn grootste zege van het seizoen. De Italiaan moest in de Tour de France met de vierde plaats genoegen nemen en werd uit de Ronde van Spanje gezet nadat hij zich liet voortslepen door de ploegleidersauto.

De Ronde van Lombardije was de laatste World Tour-koers van 2015. Valverde was al zeker van de eindzege in het klassement, voor het tweede seizoen op rij.