Joaquim Rodriguez kan vanwege een knieblessure zondag niet deelnemen aan de Ronde van Lombardije. De tweevoudig winnaar van de klassieker liep de kwetsuur vrijdag tijdens een training op.

"Vlak voor mijn vertrek naar Italië was ik bezig met een laatste training achter de motor. Net toen ik de motor liet gaan, reed ik met mijn rechterknie tegen een verkeersbord aan dat ik niet had gezien", laat de 36-jarige Rodriguez in een persbericht weten.

"Ik viel niet, maar voelde wel meteen heel veel pijn. Mijn knie zwol gedurende de dag op en het was zelfs moeilijk om te lopen. Het is onmogelijk om deel te nemen aan de wedstrijd. Dit is een grote teleurstelling."

Het eerste onderzoek bracht een grote bloeduitstorting in de knie aan het licht. Rodriguez ondergaat later nog een mri-scan in Spanje.

De kopman van Katoesja schreef de Ronde van Lombardije in 2012 en 2013 op zijn naam. Rodriguez wordt vervangen door de Italiaan Jacopo Guarnieri. Dani Moreno en Ilnoer Zakarin zijn nu de nieuwe kopmannen van de Russische formatie.

Met de 245 kilometer lange Ronde van Lombardije eindigt de World Tour van 2015. Alejandro Valverde is al zeker van de eindzege in het klassement.