Marcel Kittel vertrekt bij Giant-Alpecin. De nieuwe doelstellingen van de wielerformatie en de ambities van de Duitse sprinter komen niet langer overeen.

Kittel had nog een contract tot eind 2016 bij Giant-Alpecin, maar die verbintenis is vrijdag ontbonden, zo laat de Duitse ploeg op de officiële website weten.

"Na een seizoen van ziektes, het virus direct aan het begin van het seizoen en het missen van de Tour de France, heb ik een jaar achter me dat ik beschouw als een grote tegenslag. Ik heb enkele slechte maanden achter me, die emotioneel zeer moeilijk waren", zegt Kittel op zijn eigen Facebook-pagina.

"Naast mijn persoonlijke ervaringen heb ik mij gerealiseerd dat Giant-Alpecin is veranderd en een nieuwe koers kiest. De focus op de klassementsrenners zorgt natuurlijk voor een nieuwe samenstelling van de ploeg."

"Voor mij als pure sprinter komt dan de vraag, of er genoeg ruimte is voor mijn ambities. Uiteindelijk konden we over onze doelen geen overeenstemming bereiken. Daarom heb ik besloten om de ploeg te verlaten."

Kittel diende zelf een verzoek in bij manager Iwan Spekenbrink om zijn contract te laten ontbinden. "Marcel is een geweldige ambassadeur voor ons geweest. Daarom hebben we gelijk positief gereageerd op zijn verzoek", aldus Spekenbrink.

"Het is goed voor de sport, voor de fans en vooral voor hemzelf als hij volgend jaar weer geweldige sprints kan laten zien. We danken Marcel voor de grote bijdrage die hij heeft geleverd aan ons team. We hebben genoten van zijn sprinttalent.''

Etixx-QuickStep

De 27-jarige Kittel reed sinds 2011 voor Giant-Alpecin, dat sinds dit jaar een Duitse licentie heeft. De sprinter vierde zijn grootste successen toen de equipe nog onder Nederlandse vlag reed. Zowel in 2013 als 2014 boekte Kittel liefst vier ritzeges in de Tour de France. Hij droeg beide jaren ook het geel.

Kittel wil nog niet zeggen voor welke ploeg hij volgend seizoen gaat rijden, maar het is een publiek geheim dat Patrick Lefevere hem graag naar Etixx-QuickStep wil halen. De Duitser moet bij de Belgische ploeg de opvolger worden van de vertrokken Mark Cavendish.