Jan Bakelants heeft vrijdag in Italië de Gran Piemonte gewonnen. De Belgische renner van AG2R kwam na 185 kilometer koers van San Francesco al Campo naar Ciriè solo over de eindstreep.

Bakelants demarreerde in de slotfase met succes en bleef uit de greep van het peloton. De Italiaan Matteo Trentin versloeg zijn landgenoot Sonny Colbrelli en de Roemeen Eduard Grosu in de sprint voor de tweede plaats. Nederlanders eindigden niet in de top tien.

De 99e editie van het wielerevenement in het noordwesten van Italië, na twee jaar terug op de kalender en een goede test voor de Ronde van Lombardije, werd gekenmerkt door een vroege ontsnapping van dertien renners onder wie de Nederlander Timo Roosen (LottoNL-Jumbo).

Ze bleven lang vooruit, maar hun voorsprong werd nooit groter dan twee minuten. Met nog amper zeven kilometer te gaan, werden de laatste drie vluchters - Roosen, Fabio Felline en Gianluca Brambilla - achterhaald.

Vlak daarna, toen de 'treintjes' zich wilden vormen ter voorbereiding op een massaspurt, zag Bakelants zijn kans schoon. De 29-jarige Belg sloeg een gaatje en hield enkele tientallen meters over op zijn jagende achtervolgers.