Laurine van Riessen maakt later deze maand in het Zwitserse Grenchen haar EK-debuut als baanwielrenster. De schaatsster is door bondscoach René Wolff geselecteerd voor de onderdelen teamsprint, sprint, keirin en 500 meter. 

De 28-jarige Van Riessen, die in juni nog haar schouderblad brak, zet het schaatsen komend seizoen op een laag pitje en richt zich voorlopig op het baanwielrennen. Ze hoopt zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Elis Ligtlee, die vorig jaar twee medailles pakte op de EK, is voor dezelfde onderdelen als Van Riessen geselecteerd. De sprintcoach wees bij de mannen Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Matthijs Büchli aan.

Jabik-Jan Bastiaans, bondscoach van de duuronderdelen, doet bij het omnium en de puntenkoers een beroep op Kirsten Wild. Ze won begin dit jaar nog de wereldtitel op de scratch. Of ze dat onderdeel in Grenchen ook mag betwisten, hoort ze ter plaatse.

Tim Veldt, Dion Beukeboom, Wim Stroetinga, Roy Eefting en Jan-Willem van Schip vormen de duurequipe bij de mannen. Zij rijden onder meer de ploegenachtervolging.