Robert Gesink wil volgend seizoen deelnemen aan de Ronde van Italië. De Giro start in 2016 in Apeldoorn en blijft enkele dagen in Nederland.

"Er zit daar ook een rit door Gelderland en de Achterhoek in. Voor mij is dat een unieke thuiswedstrijd", schrijft de 29-jarige Gesink in zijn column in De Telegraaf.

"Als ik zie hoe goed ik steeds presteerde bij een Tourstart in Nederland, zie ik de komende Giro ook als een uitdaging. Al moet ik hiervoor dan wel van mijn ploeg de ruimte krijgen."

Gesink beseft dat hij met een Girodeelname zijn klassementsambities in de Tour de France bij voorbaat moet parkeren. Dat offer wil de nummer zes van de jongste Ronde van Frankrijk graag brengen.

"Ik zou graag eens de Tour de France met een andere insteek rijden", legt de renner van Lotto-Jumbo uit. "Niet voor een klassement gaan en meer richten op ritsuccessen."

"Zeker met het oog op de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro, die twee weken na het einde van de Tour plaatsvindt. Het parcours in Brazilië is behoorlijk zwaar en voer voor klimmers. Daarom zie ik dit als een unieke kans."

Zondag sluit Gesink het huidige wielerseizoen af met een optreden in de Ronde van Lombardije.