Laurens ten Dam moet definitief op zoek naar een nieuwe ploeg. Het contract van de Groninger wordt niet verlengd door Lotto-Jumbo.

Dat maakt de Nederlandse equipe donderdagavond bekend in een persbericht.

De 34-jarige Ten Dam liet eerder al doorschemeren graag nog eens in de Verenigde Staten te koersen en gaat daar nu op zoek naar een nieuwe ploeg om zijn professionele loopbaan af te sluiten.

"Wielrennen in de VS is iets wat hij altijd al heeft willen doen", liet zijn manager Joao Correia in augustus weten.

"Ons plan voor de laatste twee jaar van zijn carrière draaide om de VS. Hij wil graag reizen en een paar grote Amerikaanse races rijden zoals de Redlands Bicycle Classic en de Tour of the Gila. Daar kijken we nu naar."

Drie Europese World Tour-ploegen deden de ervaren renner sowieso al een aanbieding.

Tour de France

Ten Dam zat sinds 2008 bij Lotto-Jumbo, dat destijds nog werd gesponsord door Rabobank en later door het leven ging als Blanco en Belkin.

Zijn beste prestatie leverde de klimmer vorig jaar, toen hij als gedeelde kopman negende werd in het algemeen klassement van de Tour de France. In 2012 werd Ten Dam achtste in de Vuelta a España.

Rick Flens, Barry Markus en Brian Bulgac moeten eveneens op zoek naar een nieuwe ploeg. Dennis van Winden werd wel voor een extra seizoen gebonden door Lotto-Jumbo.