Tourwinnaar Chris Froome heeft grootse plannen voor volgend seizoen. De Brit wil eerst de Ronde van Frankrijk winnen en daarna goud op de Olympische Spelen in Rio in de wegrace én de tijdrit.

Geen enkele renner heeft dat ooit gepresteerd. ''Het is een geweldige uitdaging'', vertelt hij donderdag in een interview met Sky Sports.

''Hoofddoel is opnieuw de Tour, maar de Olympische Spelen staan hoog op de wensenlijst. Ik denk dat zowel het parcours van de wegrace als de tijdrit in Rio mij ligt.''

Froome snapt dat lang van tevoren plannen in het wielrennen moeilijk is. ''Je weet nooit wat je onderweg tegenkomt. Vandaar dat ik eerst kijk naar de Tour en pas daarna kan beoordelen hoe ik ervoor sta."

"Ik moet het per evenement bekijken, maar de uitdaging is spannend'', aldus Froome, die in 2012 de Tour en de Olympische Spelen al eens combineerde. Hij eindigde dat jaar als tweede in de Ronde van Frankrijk en veroverde tien dagen later brons in de olympische tijdrit in Londen.

Zware klus

De 30-jarige Froome beseft dat hij voor het vervullen van zijn ambities veel van zijn lichaam zal moeten vragen.

''De tijdrit in Rio heeft ruim 1000 hoogtemeters en is meer dan 50 kilometer lang, dus dat wordt een zware klus. De wegrace is meer dan 250 kilometer lang en heeft bijna 5000 hoogtemeters, dus ook dat wordt een zware wedstrijd."

"Ik hoop dat de vorm na de Tour nog in orde is'', zegt Froome, die dit jaar na de Tour in de Ronde van Spanje startte en daar na een valpartij in een bergetappe uitviel met een voetbreuk.