Voor Anna van der Breggen voelde het zilver zaterdag in de wegrace bij de WK wielrennen niet als een prijs.

"Dinsdag met het zilver in de tijdrit had ik nog een dubbel gevoel. Nu baal ik gewoon", zei de 25-jarige Hasseltse bij de NOS. Ze werd in de sprint om de regenboogtrui geklopt door Lizzie Armitstead.

"Ik heb niks fout gedaan. Ook als team hebben we ons aan het plan gehouden. We hebben de koers vroeg hard gemaakt, maar er bleef toch een vrij grote groep over. Het parcours was ook niet zwaar genoeg om echt het verschil te maken", keek ze terug op de wedstrijd.

"Ik kan goed aankomen na zo'n wedstrijd. Het was voor mijn doen ook een goede sprint, maar Lizzie kwam er nog overheen. Ik moet niet zeuren, heb een fantastisch jaar gehad. Maar ik kwam hier om te winnen."

Van der Breggen roemde haar teamgenoten, van wie Chantal Blaak (alleen) en Amy Pieters (met een groep) enige tijd op kop hadden gereden.

"Ik ben ze allemaal dankbaar, zonder die meiden was ik niet zo ver gekomen. Daarom hoopte ik ook zo dat ik het kon afmaken. En dan lukt het weer niet. Ik heb de juiste keuzes gemaakt, maar had iets harder moeten sprinten."

Gokken

Pieters, die lang in de voorste groep zat, had geen illusies dat ze een medaille zou pakken. "Ik heb nooit gedacht dat ik hier kon winnen. Ik ben van start gegaan om voor Anna te rijden. Het was een te groot risico om op mijn kansen te gokken."

De 24-jarige Haarlemse had er dan ook geen moeite mee dat de Nederlandse rensters de achtervolging op de kopgroep hadden ingezet.

"We hebben een goede koers gereden met elkaar. We moesten er een harde wedstrijd van maken. Dat is gelukt. Ik denk dat we tevreden mogen zijn. Het was niet het meest ideale parcours voor Anna. We hebben gestreden voor goud. Het is zilver geworden, maar ik vind dat we het goed hebben gedaan."

Armitstead

De Engelse Winnares Lizzie Armitstead was ontzettend trots op haar prestatie. "Dit is groots. Ik mag nu een heel jaar in de regenboogtrui rijden. Het is een droom die uitkomt", jubelde de 26-jarige renster uit Leeds.