Pim Ligthart begint zondag met veel vertrouwen aan zijn tweede optreden op een WK wielrennen. De renner van Lotto-Soudal denkt dat Nederland er goed op staat in het Amerikaanse Richmond.

"We zijn een topland en dit is een parcours waarop wij uit de voeten kunnen", blikt Ligthart vooruit in gesprek met NU.nl. De Nederlands kampioen van 2012 verwacht veel van het team.

"Iedereen staat op scherp en de sfeer is goed. Van onze kopman Niki Terpstra weten we dat hij dit soort wedstrijden kan winnen. Lars Boom, Tom Dumoulin en Sebastian Langeveld hebben zich ook al bewezen."

Voor Ligthart zelf is een rol als aanvaller weggelegd. De Noord-Hollander toonde met twee overwinningen aan het begin van dit seizoen aan oog te hebben voor de juiste ontsnapping.

"Als er een grote groep weg is, dan wil ik natuurlijk graag mee. Dat is wat ik graag doe. Ik heb ook het idee dat ik richting dezelfde vorm groei die ik aan het begin van het seizoen had. Ik ben er klaar voor."

Stuurmanskunst

Het koersverloop durft Ligthart niet te voorspellen, al denkt hij dat de landen met sprinters als kopmannen het moeilijk gaan krijgen. "De finale is zo zwaar dat die sprinters geen twee man meer bij zich zullen hebben."

"Een echte leadout gaat daar niet komen. Alles moet mee zitten voor een sprinter. Het is ook moeilijk om aan het einde nog twintig of dertig posities te winnen. Daar is goede stuurmanskunst voor nodig en die hebben onze renners."

"Ik verwacht een rare koers, de laatste kilometer is een beetje vergelijkbaar met de aankomst van Milaan-San Remo en daar hebben wij een goede ploeg voor. Er is geen tijd om even naar elkaar te kijken. Het blijft omhoog gaan."

De renners rijden vanaf 15.00 uur Nederlandse tijd in totaal zestien rondjes van ruim 16 kilometer voor een totale afstand van meer dan 259 kilometer.