Johan Lammerts moet in het Amerikaanse Richmond wennen aan het ontbreken van de overtrainde Marianne Vos in zijn selectie voor de wegwedstrijd van de vrouwen.

"Dat is natuurlijk een aderlating, ze is de beste ter wereld en in de periode dat ik bondscoach ben, heeft ze behalve vorig jaar altijd gescoord op het WK", aldus Lammerts tegen NU.nl.

"Het voelt ook een beetje raar dat ze hier niet aanwezig is. Ik hoop echt dat ze volgend jaar weer met ons kan strijden om de olympische en wereldtitel. Marianne blijft een absoluut fenomeen."

Bij afwezigheid van Vos is haar teamgenote Anna van der Breggen de kopvrouw van de Nederlandse equipe. De renster van Rabo-Liv maakte dinsdag al indruk met de zilveren medaille op de tijdrit.

"Dat was een geweldige prestatie. Ze is in topvorm, net als Ellen van Dijk, Chantal Blaak en Lucinda Brand trouwens. Die stonden zondag bij de ploegentijdrit ook allemaal op het podium."

"Van der Breggen is zeker één van de favorieten en ik twijfel er niet aan dat ze er tot diep in de finale bij is. We blijven tot de sterkste landen behoren en hopelijk kunnen we het dan afmaken."