Johan Lammerts is van plan om zondag met de Nederlandse wielrenners de wegwedstrijd op de WK in Richmond met een aanvallende tactiek naar zijn hand te zetten.

"We moeten gewoon aanvallen zodat onze kopman Niki Terpstra een goede kans maakt om eventueel de wedstrijd te winnen", aldus de bondscoach tegen NU.nl.

"Het is aan ons en wat mogelijke bondgenoten zoals België en Italië om de wedstrijd open te breken. Ik heb begrepen dat ze zondag regen verwachten, dat kan een voordeel zijn."

Lammerts rekent erop dat Tom Dumoulin, die woensdag ondanks een blessure aan zijn zitvlak vijfde werd in de tijdrit, de ruim 259 kilometer rondom de Amerikaanse stad gewoon kan verteren.

"Iedereen is fit, woensdag heeft een aantal renners nog een training van meer dan 200 kilometer afgewerkt. Dumoulin heeft nog een paar dagen om te herstellen, ik verwacht geen problemen."

Vertrouwen

De Nederlandse equipe wil een scenario zoals vorig jaar in het Spaanse Ponferrada voorkomen. "Daar reed een groep weg die zeven minuten voorsprong kreeg en daar werden langzaam wat seconden afgesnoept. Dan is er geen ruimte meer om aan te vallen."

"Dat zijn dingen waar we alert op moeten zijn. De wedstrijd moet hard gemaakt worden, willen we een goede kans maken. Als we met een groep van vijftig of zestig renners naar de finish rijden, zijn we kansloos tegen sprinters als Degenkolb en Kristoff."

De laatste Nederlandse wereldtitel dateert al weer van dertig jaar geleden toen Joop Zoetemelk in Italië de snelste was. "De kans dat we wereldkampioen worden is heel klein, maar ik heb er vertrouwen in dat dit team een uitstekende prestatie neer gaat zetten."

"Ik hoop natuurlijk dat het een medaille oplevert, dat zou een geweldige prestatie zijn. Daar doen we het voor en daar heb ik een goed gevoel over. Dit parcours biedt ons ook een beduidend betere kans dan de afgelopen jaren."

Ontsnapping

De ronde door de staat Virginia is op veel stukken vlak, maar herbergt drie lastige klimmetjes waarvan er twee over kasseien gaan. "Terpstra, Dumoulin, Lars Boom en Sebastian Langeveld moeten er in de finale nog bij zijn. Dat is de kern en dan hoop ik dat Bauke Mollema, Robert Gesink en Dylan van Baarle ook nog een rol gaan spelen."

In het lange traject voor de finale heeft Lammerts twee troeven om met de vroege ontsnapping mee te gaan. "Het is altijd goed om daarin te zitten en dan reken ik op Pim Ligthart of Jos van Emden. Een klein groepje missen is niet zo erg, maar met een grote groep moeten we er zeker bij zitten."

Lammerts denkt dat hij in zijn negenkoppige selectie de ideale mix van renners heeft. "Ik heb de groep ruim van tevoren bepaald zodat ze zich optimaal konden voorbereiden. Dan hoor ik mensen zeggen dat ik dat op het laatste moment moet doen, maar dan komen ze op een WK en is de vormpiek al voorbij."

Nederland lijkt dit jaar ook een stuk kansrijker dan bij de komende edities van 2016 in Qatar en 2017 in Noorwegen, waar het parcours ongetwijfeld vlak zou zijn. "Dat wordt zeker lastiger, al hoop ik dat Danny van Poppel en Wouter Wippert zich zo ontwikkelen dat we hen dan kunnen uitspelen."