Tom Dumoulin had zich veel voorgesteld van de wereldtitelstrijd tijdrijden in Richmond, maar de Limburger moest woensdag genoegen nemen met de vijfde plaats op ruim een minuut van winnaar Vasil Kiryienka uit Wit-Rusland.

"Dit was mentaal de zwaarste rit van mijn leven", omschreef de 24-jarige renner bij de NOS zijn race tegen de klok over 53,5 kilometer.

Dumoulin werd gehinderd door een blessure aan het zitvlak waardoor er op het laatste moment nog gekozen was voor een speciaal zadel.

"Ik heb geen moment genoten en had moeite om me onderweg te focussen. Ik was wel blij met mijn nieuwe zadel. Dat ik nog vijfde word, daar mag ik trots op zijn", vond de renner van Giant-Alpecin, die zondag ook nog de wegwedstrijd rijdt.

"Is Tony Martin nog achter me geëindigd?", vroeg Dumoulin. En na het bevestigende antwoord: "Wat een rare tijdrit. Het ging heel wisselend, soms goed, soms was het helemaal niks. Ik kon me steeds maar even focussen."

"Of dat met die blessure te maken heeft, weet ik niet. Dat is moeilijk te zeggen. Je kunt honderden redenen aanvoeren, maar het was gewoon niet goed genoeg."